Dugoročna studija na Univerzitetu Indiana za nauku o plivanju otkrila je da su majstori plivači koji su plivali otprilike 3.200 do 4.500 metara tri do pet puta nedeljno, odložili proces starenja.

I to ne samo nekoliko godina, već decenija, prema tradicionalnim starosnim markerima kao što su krvni pritisak mišićna masa i funkcija pluća. Ali ne morate biti master plivač da biste imali koristi od plivanja. Daleko od toga.

„Koristi za zdravlje i dobrobit počinju sa minimalnom količinom plivanja“, rekao je direktor savetničkog centra Džoel Stadžer.

PREDNOSTI PLIVANJA:

1. Nežno je prema vašim zglobovima i poboljšava fleksibilnost. Plivanje je oblik vežbanja koji je pogodan za ljude svih uzrasta jer je tako lak za zglobove. Voda podržava telo, tako da samo deo vaše težine mora da bude podržan vašim udovima. Takođe favorizuje glatke kružne pokrete, a ne brze trzajeve koji mogu opteretiti zglobove.

2. Pomaže da izgubite težinu: Plivanje u trajanju od pola sata može sagoreti čak 250 kalorija. Čak i nežno plivanje može sagoreti 200 kalorija. Pošto je voda oko 800 puta gušća od vazduha, vaše telo mora da radi više u bazenu, iako se možda ne oseća kao da jeste. Klizanje kroz vodu može biti veličanstven osećaj.

3. Poboljšava mentalno zdravlje: Plivanje promoviše osećaj blagostanja, što potvrđuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Za ljude sa fibromialgijom (koji često doživljavaju anksioznost i depresiju) može smanjiti anksioznost, a terapija vežbanjem u toploj vodi može smanjiti depresiju i poboljšati raspoloženje.

4. To je odlična aerobna vežba: Plivanje povećava kapacitet pluća i daje im solidnu vežbu. Takođe je identifikovan kao dobar oblik vežbanja za osobe sa astmom.

Izvor: Lepa&Srećna