Čovekov rast u proseku se završava oko 18. godine ili u ranim dvadesetima. Zbog nepravilnog držanja i premalo fizičkih aktivnosti koje istežu telo, često gubimo centimetre visine. Donosimo vam listu vežbi uz pomoć kojih ćete maksimalno istegnuti telo i povećati svoju visinu.

1. Preskakanje užeta. Sjajna vežba za istezanje tela, pogotovo nogu. Uz to što pomaže kod istezanja, takođe "gradi" mišiće.

2. Plivanje. Aktivnost koja je se smatra vežbom za kompletno telo. S obzirom na to da zahteva puno zamaha rukama i istezanje celog tela, može vam pomoći da postepeno povećate svoju visinu. Stručnjaci kažu da je za to potrebno minimalno 1 sat plivanja dnevno.

PROČITAJTE JOŠ: OSNOVNE VEŽBE ZA FITNES POČETNIKE: brzo do lepe linije i kondicije uz 8 vežbi (bez sprava, teretane i tegova)

3. Joga poza "kobra" – jedna od osnovnih poza u jogi idealna je za produživanje tela zato što tokom izvođenja rasteže kompletnu kičmu. Lezite na stomak, nožne prste i čelo lagano pritisnite na pod, stavite dlanove pored prsa. Savijte laktove i prste držite ravno. Oslanjajući se na dlanove, podignite ramena i prsa s poda.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA SMRŠATE DOK GLEDATE OMILJENU SERIJU: 5 vežbi koje možete da radite ispred TV-a

4. Joga poza "pas koji gleda prema dole". Kleknite i spustite kukove na pete, pružite ruke u širini ramena daleko ispred sebe. Lagano podižite kolena u vis pokušavajući zadržati u potpunosti ravna leđa, pokušajte pete spustiti na pod. Ruke su ravne, glava je opuštena, ramena široka i udaljena od uha, uvučen stomak i aktivna bedra.

5.'"Viseće" vežbe. Sve vežbe istezanja na šipkama prilikom kojih telo visi, takođe, istežu telo i ako ih redovno izvodite, možete dodati centimetar svojoj visini.

Izvor: Zadovoljna