Akne su zapaljenjsko oboljenje kože uzrokovano promenama u njenoj strukturi. Kad dođe do prekomernog lučenja sebuma iz lojnih žlezda i zapušenja pora, onda se javljaju akne ili bubuljice. Uglavnom se javljaju u pubertetu i gotovo 85 odsto adolescenata oba pola ima ovaj problem.

Hormonske promene predstavljaju jedan od najčešćih uzroka pojave akni. Tada dolazi do povećanog lučenja sebuma koji se zadržava u lojnim kanalima i pogoduje razvoju bakterija, što dovodi do upala na koži. Akne se najčešće javljaju na licu (čelo, lice, nos), ređe na leđima i prsima. Te neprijatne gnojne bubuljice nisu samo estetski, već i zdravstveni problem i neophodno ih je lečiti. 

Dok su kod tinejdžera bubuljice tipično javljaju kao velike, upaljene, sa belim vrhom, kod odraslih nisu uvek takve.

„Bez obzira na težinu kliničke slike, koja je obično teža kod tinejdžera, znatno je lakše lečiti tinejdžere, a za to postoji dosta razloga. Akne kod odraslih imaju kliničku sliku koja je od blage do umereno teške. Međutim, ono što je veoma veliki problem jeste slab terapijski odgovor. To znači da na neke terapije apsolutno ne reaguju i lečenje aktni kod odraslih je veliki terapijski izazov za svakog dermatologa koji se time bavi", objasnila je dr Maravić u “RTS Ordinaciji” i objasnila da je stres veomam važan faktor pored genetike, jer sklonost ka bubiljicama nasleđujemo od roditelja.

„Genetski faktor je jako važan za nastanak baš ove vrste akni. Tu genetiku teško možemo da kontrolišemo. Ono što je značajno je da se javimo na vreme doktoru koji se bavi aknama, koji može, pre svega, da uspostavi dijagnozu jesu li to zaista akne ili su to neke druge dermatološke bolesti koje mogu da liče na akne, kao npr. papulozna rozacea, znači rozacea sa bubuljicama veoma liči na akne, a nisu akne", posavetovala je dr Maravić.

Pročitajte do kog su zaključka došli stručnjaci, da li mleko utiče na stvaranje akni i bubuljica?

Izvor: Lepa&Srećna