Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD STRAHA DO RUTINE: Najvažniji su redovni pregledi i briga o zdravlju

Kako da sami obavite pregled grudi i otkrijete na vreme rak dojke? Evo saveta!

 avon pokretni mamograf.jpg Izvor: Promo

Koliko stresa, obaveza i opterećenja donosi svakodnevica, koliko nam vremena nedostaje za još nešto što želimo da obavimo ili uradimo, svima je poznato. U takvom užurbanom okruženju, nastojimo da udovoljimo svojim najdražim osobama, izađemo u susret prijateljima, pobrinemo se za sva porodična pitanja, a brigu o zdravlju ostavljamo za kasnije. Kasnije, kada bude bilo više slobodnog vremena.

Zapravo, ako razmislimo – da li to činimo zbog gustog dnevnog rasporeda aktivnosti, ili možda iz straha? Uzrok za takve postupke u mnogim slučajevima je upravo strah – snažna emocija koja u različitim životnim situacijama donosi različite posledice. Kada je zdravlje u pitanju, ne smemo da dozvolimo strahu da nas spreči da živimo zdrav život. Zato želimo da vas ohrabrimo i podsetimo da su redovni pregledi od presudne važnosti za očuvanje zdravlja.

Rak dojke je oboljenje sa kojim se suočava svaka četvrta žena koja boluje od maligniteta u Srbiji i godišnje se dijagnostikuje kod više od 4000 žena u našoj zemlji, dok njih 1600 izgubi bitku, što ovu bolesti čini jednim od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji.

Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi povećava šanse za izlečenje i produžetak života, a uspehu lečenja kod žena može se doprineti kroz redovne samopreglede, posete lekaru i mamografske preglede za žene starije od 45 godina.

Redovni samopregledi preporučuju se svim ženama jednom mesečno, klinički pregledi jednom godišnje nakon 30. godine života, a mamografski za starije od 45 godina.

Imajući u vidu značaj redovnih pregleda, u okviru Avon Akcije za borbu protiv raka dojke, kompanija Avon je najavila donaciju Fondu B92, vrednu preko 1,4 miliona dinara, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, donacija će biti iskorišćena za troškove rada pokretnog mamografa. Zahvaljujući tome, kao i nesebičnom zalaganju svih Avon Dama koje učestvuju u Avon kampanjama, mamografski pregledi će biti omogućeni za gotovo hiljadu žena u Beogradu. Pregledi se obavljaju svakog dana, osim nedeljom, od 8 do 20 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, prilaz iz Uzun Mirkove ulice), do 14. novembra, a veliko interesovanje žena ohrabruje - svi termini za preglede su vec zakazani.

Hrabro, bez straha – kako da obavite samopregled?

Redovnim samopregledanjem ćete dobro upoznati svoje telo i dojke, i tako ćete najbrže primetiti promene. Postoji nekoliko načina i tehnika koje vam preporučujemo, jedna od njih je ispred ogledala:

  1. Stavite ruke pored tela

Skinite garderobu sa gornjeg dela tela, stanite ispred ogledala i opustite ruke pored tela. Pažljivo posmatrajte svoje dojke u ogledalu i obratite pažnju na sledeće:

  • Promene opšteg izgleda, veličine i oblika dojke
  • Promene na površini dojke, kao što su nepravilnosti, naboranost, otok, ulegnuće, promena boje kože
  • Promene na bradavicama, kao što su uvlačenje bradavice, crvenilo ili perutanje kože oko bradavice, ili neuobičajen iscedak i secret 
  1. Stavite ruke na bokove

Stanite ispred ogledala i stavite ruke na bokove, a zatim pažljivo posmatrajte dojke. Rukama pritisnite bokove i zatenite mišiće grudnog koša, tako ćete najlakše na telu primetiti promene na dojkama i oko njih.

  1. Stavite ruke iznad glave

Stanite ispred ogledala, polako podižite ruke iznad glave i posmatrajte dojke, jer se na ovaj način mogu istaći nepravilnosti koje je teže uočiti dok su ruke u opuštenom položaju.

Više informacija i dodatna upustva za samopregled možete pronaći na www.avon.rs/bcc-watch-your-health

 Žena pregleda grudi Izvor: Promo

Tekst: Promo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije