Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARCINOM DOJKE OTKRIVEN ZBOG BOLA U GRUDIMA: Aleksandra je bila uporna, prvi pregledi nisu pokazali ništa!

Zahvaljujući upornosti, Aleksandri je dijagnostikovan karcinom dojke mada je imala samo bol u grudima - nije bilo nikakve kvržice niti je mamografija otkrila rak!

 aleksandra sulman Izvor: Profimedia

Skoro svaku ženu bar ponekad bole grudi, često tokom puberteta, trudnoće, pre ili u toku menstrualnog ciklusa. Skoro nikad se ovaj bol ne povezuje sa rakom dojke.

Možda će vas zanimati

Postoji čak česta reakcija kad se neka žena požali na bol - prijateljice joj kažu "ne brini, karcinom dojke ne boli". Međutim, neki primeri pokazuju da to nije uvek tačno.

Aleksandra Šulman, nekadašnja urednica britanskog Voga, osetila je upravo takav bol, a i pregled i mamografija su pokazivali da nema nikakve kvržice koja bi budila sumnju na karcinom. Ipak, pri novom pregledu ultrazvukom, otkriven je upravo rak i to na samom dnu dojke, na mestu gde je osećala bol.

Šulmanova je, u tekstu za "Mejl nedeljom", naglasila da je inspiraciju za svoje uporne preglede našla u tragičnom primeru Sare Harding, pevačice koja je u septembru izgubila život. I nju je bolela dojka, a ona je to povezivala sa stalnim trenjem kaiša gitare. Kad je otišla kod lekara, već je bilo kasno.

Možda će vas zanimati

Kod Aleksandre su, međutim, otvorene brojne mogućnosti za terapiju - uklonjen je karcinom, dobila je radio terapiju, a hormonske tablete će morati da pije sedam godina. Ovaj primer je za nauk - ne treba previše brinuti, jer u najvećem broju slučajeva bol ne ukazuje na karcinom dojke. Međutim, ova dijagnoza se ne sme olako isključiti već treba detaljno proveriti sve. 

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije