Skoro svaku ženu bar ponekad bole grudi, često tokom puberteta, trudnoće, pre ili u toku menstrualnog ciklusa. Skoro nikad se ovaj bol ne povezuje sa rakom dojke.

Postoji čak česta reakcija kad se neka žena požali na bol - prijateljice joj kažu "ne brini, karcinom dojke ne boli". Međutim, neki primeri pokazuju da to nije uvek tačno.

Aleksandra Šulman, nekadašnja urednica britanskog Voga, osetila je upravo takav bol, a i pregled i mamografija su pokazivali da nema nikakve kvržice koja bi budila sumnju na karcinom. Ipak, pri novom pregledu ultrazvukom, otkriven je upravo rak i to na samom dnu dojke, na mestu gde je osećala bol.

Šulmanova je, u tekstu za "Mejl nedeljom", naglasila da je inspiraciju za svoje uporne preglede našla u tragičnom primeru Sare Harding, pevačice koja je u septembru izgubila život. I nju je bolela dojka, a ona je to povezivala sa stalnim trenjem kaiša gitare. Kad je otišla kod lekara, već je bilo kasno.

Kod Aleksandre su, međutim, otvorene brojne mogućnosti za terapiju - uklonjen je karcinom, dobila je radio terapiju, a hormonske tablete će morati da pije sedam godina. Ovaj primer je za nauk - ne treba previše brinuti, jer u najvećem broju slučajeva bol ne ukazuje na karcinom dojke. Međutim, ova dijagnoza se ne sme olako isključiti već treba detaljno proveriti sve. 

Izvor: Lepa&Srećna