Novi lekovi protiv korona virusa "molnupiravir" i "pakslovid" biće uskoro na raspolaganju građanima Srbije, kao dodatno oružje za lečenje infekcija. Ova terapija će, kako se očekuje, dodatno rasteretiti bolničke kapacitete i smanjiti broj životno ugroženih pacijenata.

"Protokol i kriterijume za primenu leka definisaće struka, a uopštena indikacija je da se lek daje oralno", objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić za Kurir. "Daje se u obliku tablete u prvih pet dana od početka simptoma, i to nehospitalizovanim pacijentima, starijim od 18 godina.

Reč je o pacijentima s pozitivnim PCR testom i blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju i bar jedan faktor rizika za razvoj teške forme bolesti i/ili hospitalizaciju - dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje, kancer ili gojaznost."

Prema njenim rečima, iako će na raspolaganju biti svi ključni lekovi za kovid, osnovna strategija je vakcinacija. "Ljudi moraju da razumeju da je vakcina da spreči, a lek da leči i da magični lek za kovid ne postoji. Svi oni su ograničenog dometa", kaže Radojević Škodrić.

Izvor: Lepa&Srećna / Kurir