Većina ljudi pere piletinu pre kuvanja, jer misli da je to način da je očiste od raznih klica i bakterija, međutim stručnjaci tvrde da je istina potpuno drugačija. Razlog zašto meso ne treba prati pre pripreme je taj što će se sve bakterije "razleteti" po kuhinji i na taj način se povećava rizik od zaraze.

Voda kojom ispirate piletinu nije dovoljno vruća kako bi ubila salmonelu ili camplobakteriju, dve bakterije koje su glavni uzrok zaraze hranom, tvrde stručnjaci. 

Pranjem se bakterije širi na sudoperu i okolne površine u kuhinji, pa kada sledeći put pripremate tu hranu možete se zaraziti. Sigurniji način da sa piletine skinete prljavštinu je da je papirnim ubrusom dobro obrišete i bacite ubrus, a kuvanje na visokoj temperaturi će svakako ubiti sve bakterije.

"Jedini efikasan način za uništavanje bakterija su visoke temperature, dakle, pečenje ili kuvanje",  objašnjavaju naučnici sa filadelfijskog Univerziteta Dreksel.

 Izvor: Lepa&Srećna