Najučestaliji oblik u kom se artritis javlja – osteoartritis – može se preduprediti uvođenjem većih količina brokolija u ishranu, zaključili su naučnici sa britanskog Univerziteta Istočne Anglije. Istraživanje, čije je rezultate „Gardijan“ preneo 28. avgusta 2013. godine, dovelo je do saznanja da jedinjenje sulforafana, koje se uglavnom može pronaći u brokoliju, ali i u klicama i kupusu, usporava stanjivanje hrskavice zglobova koje se povezuje s bolnim osteoartritisom.

Ian Klark, profesor muskuloskeletarne biologije noričkog Univerziteta Istočne Anglije, rekao je: „Rezultati našeg istraživanja su veoma obećavajući. Dokazali smo svoju teoriju na već tri laboratorijska modela – na ćelijama hrskavice, na njenom tkivu i na miševima. Naš sledeći zadatak je da pokažemo kako sulfarofan utiče na hrskavicu zglobova kod ljudi. Bio bi veliki uspeh kada bismo to postigli. Uz to što bismo mogli da lečimo one koji su već oboleli od osteoartritisa, mogli bismo da osvestimo ljude i damo im odličan savet za prevenciju oboljenja zglobova.“

„Gardijan“ napominje da više od osam i po miliona ljudi samo u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od osteoartritisa, degenerativnog oboljenja koje pogađa ruke, stopala, kičmu, kukove i kolena. Najčešći uzroci ovog stanja su starenje i gojaznost. Nažalost, postoje prognoze prema kojima će broj obolelih nastaviti da raste.

Inače, ranije studije pokazale su da je sulfarafan koristan i u prevenciji raka i zapaljenskih procesa. Istraživanje noričkog Univeziteta prvo je koje se odnosilo na uticaj ovog jedinjenja na osteoartritis, a pošto nijedno ranije sprovedeno ispitivanje nije uspelo da pokaže dejstvo hrane na usporavanje procesa izazvanih ovim oboljenjem, zaključak do kog je došao tim britanskih stručnjaka može se pokazati kao najbitnije otkriće koje se tiče prevencije i lečenja ove bolesti.

Priredila: Tamara Sorak