Da li vam se nekad dogodilo da otvorite usta i zaustite nešto, a iz grla se čuju samo šapat i tiho krčanje? Evo šta se dešava kad "izgubite glas", kako se to upravo desilo Ceci Ražnatović pa se privremeno povukla iz žirija "Zvezde Granda".

Promuklost ili gubljenje glasa je zapravo posledica laringitisa - jake upale grla zbog koje natekne tkivo koje prekriva glasne žice. Ovo je, dakle, simptom a ne bolest sama po sebi i može da ukazuje na bilo koju infekciju gornjih disajnih puteva, pa i bronhitis ili sinuzitis. Do gubljenja glasa dolazi i zbog alergija, koje nas teraju da se stalno nakašljavamo, ali i zbog vokalno napornih profesija kakve su pevanje, gluma, pa i rad u školi ili kol-centru. Svako duže vikanje ili, recimo, navijanje na utakmicama može da dovede do oticanja tkiva u grlu.

Ovakvo stanje obično potraje nekoliko dana, ali može i da se oduži na nekoliko nedelja što znači i da se svakako morate javiti lekaru.

Promuklost može biti i posledica drugih promena, kao što su lezije, ciste ili polipi na glasnim žicama. Utvrđeno je čak i postojanje takozvanog "kovid glasa" - on se javlja kod upale glasnih žica tokom korona virusa. Ona može da, zbog infekcije respiratornih puteva, bude još jača kad se iz upaljenih pluća podiže kašalj i tako iritira grlo.

Najbolji lek za svakog ko "izgubi glas" je da odmara glasne žice što više može - da govori tiho i mnogo ređe nego inače. Takođe, treba da izbegava situacije u kojima drugi glasno pričaju, da ne bi bio u iskušenju da ih "nadjačava".

Važna je hidratacija, pa pacijent treba da pije mnogo vode, izbegava kofein koji izaziva gubitak tečnosti i tkiva, a i da koristi ovlaživač vazduha.

Izvor: Lepa&Srećna