Marina Tucaković je sinoć preminula posle duge bitke sa karcinomom dojke. Rak je metastazirao, a promene su otkrivene na plućima, mozgu i jetri, kako je rekao njen sin Milan Radulović Laća.

Kako je sama Marina govorila, znala je da ima rak i pre nego što je otišla na pregled. Naime, ona je prethodno uočila promenu na dojci, ali nikako nije odlazila kod lekara.

"Godinama nisam reagovala na simptome bolesti i zapustila sam zdravlje", ispričala je Marina. Karcinom dojke joj je dijagnostifikovan u februaru 2018. godine i odmah je zbog veličine i ozbiljnosti uklonjen.

"Primetila sam promene na dojci i osećala sam se jako loše, čak sam počela i da mršavim, a to su bili već simptomi odmakle bolesti. Otišla sam kod lekara, uradila osnovne analize i odmah mi je potvrđena dijagnoza. Pored toga, tada mi je otkriven i dijabetes, za koji nisam ni znala da imam. Sve to је dodatno zakomplikovalo moje i onako teško stanje", rekla je svojevremeno Marina za Kurir.

Kako da znate da li i kod vas postoji razlog za sumnju na rak dojke?

Nijedna dojka se ne može smatrati tipičnom - ono što je normalno kod jedne žene ne mora uopšte da bude normalno kod druge. Većina žena kaže da im je dojka pod prstima neravna, odnosno da u njoj osećaju razne grudvice.

Sve to može da zavisi od trenutka u menstrualnom ciklusu, od gubitka ili dobijanja na kilaži, nekih lekova, kao i od toga da li je žena rađala ili ne. Da li su sve grudvice u grudima opasne?

Veći broj kvržica i grudvica su ili fibrozno cistično tkivo ili ciste. I jedna i druga promena nisu kancerogene, ali zbog njih dojke mogu biti osetljive i bolne. Takve promene treba pratiti i, na najmanji znak da su se izmenile, javiti se lekaru. Simptomi koji su znak za hitan odlazak kod doktora su sledeći:

  • Pojava nove kvržice u dojci ili pazuhu
  • Oticanje ili naduvenost jednog dela dojke
  • Iritacija na koži dojke
  • Crvenilo ili perutanje kože dojke, kao i područja oko bradavice
  • Bilo kakav iscedak iz dojke, pogotovo ako ima krvi ili sukrvice (izuzetak je, naravno, majčino mleko)
  • Bilo kakva promena u veličini ili obliku dojke
  • Bol u bilo kom delu dojke.

Izvor: Lepa&Srećna