Većina svima nama omiljenih namirnica sadrži šećer, koji se nakon konzumiranja razlaže na fruktozu i glukozu. Glukoza je nezamenljiv izvor energije, neophodan za odlično funkcionisanje mozga i drugih vitalnih organa. Ako se ona potpuno eliminiše iz ishrane odmah se javljaju pospanost, umor i razdražljivost.

Međutim, ako redovno konzumirate velike količine šećera, izlažete se riziku od svih vrsta bolesti – od pojave akni do dijabetesa. Pored toga, dobra linija ljubiteljima šećera može biti ugrožena. Zato nutricionosti savetuju da unosite glukozu ne iz hrane koja sadrži beli rafinisani šećer, već iz voća, orašastih plodova ili meda.

Šta će se desiti sa vašim licem ako se odreknete šećera dve nedelje?

Kad izbacimo šećer sa našeg jelovnika, naše telo oslobađamo dodatnih kalorija. To čini i da ne osećamo konstantnu glad, i počinjemo da gubimo kilograme. Prema statistikama, svaka osoba u proseku dnevno konzumira više od dvadeset kašika šećera - odnosno, više od 400 dodatnih kalorija! Štaviše, zavisnost od slatkiša je direktno propocijalan s njegovom potrošnjom - što više jedete, više želite. Zato je važno izdržati  bar dve nedelje bez šećere i primetićete da ste postali vitkiji i da se više ne budite sa mišlju da pojedete nešto ukusno ali nezdravo.

Nakon što izbacite šećer iz ishrana vaša koža će zablistati. Dermatolozi tvrde da redovno konzumiranje šećera, koji je toksin za kožu, povećava verovatnoću prevremenog starenja, bora i akni. Razlog za to je što šećer ometa prirodnu proizvodnju kolagena koji radi na tome da naša koža izgleda sveže i gipko. 

Izvor: Lepa&Srećna