Srđan Babić, vaskularni hirurg s Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", govorio je o broju moždanih udara kod mlađih pacijenata kao posledici korone.

"Na početku pandemije smo imali takve oblike korone da se javljaju moždani udari kod mlađih pacijenata koji ne boluju od arteroskleroze, odnosno bolesti zapušenih arterija koja dovodi do moždanog udara. Imao sam i ja pacijente koji ne spada u ciljnu grupu, nego u mlađu populaciju", rekao je on za Kurir TV dodaje da su se javile i mutacije u krvi isprovocirane koronavirusom.

 "Koliko sam pratio statistiku, to su deca od 14 do 16 godina. Ono što može da se posmatra kao posledica preležane korone jeste da se smanjio broj intervencija u cilju prevencije moždanih udara", rekao je vaskularni hirurg.

Na Istitutu Dedinje napravljeno je istraživanje kod ljudi obolelih od korone u drugoj polovini prošle godine, otkrio je dr Babić.

"Uradili smo im ultrazvuk i napravili smo analizu koji pacijenti su ti koji bi prema rezultatima ultrazvuka mogli da imaju trombozu. To su bili pacijenti gojazni, sa šećernom bolešću ili su bolovali od hipertenzije, a zanimljivo je da većina lekara usmerava pacijente da rade D-dimer, ali ako je povišen više od tri puta, možemo da pretpostavimo da se radi o trombozi", objasnio je dr Babić i istakao da je od početka imunizacije manje pacijenata koji su razvili trombozu.

Izvor: Lepa&Srećna