Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE IZVODI MAMOGRAFIJA: ako vas pozovu na pregled zbog skrininga raka dojke, evo šta treba da znate

Ovo su najčešća pitanja u vezi mamografskog snimanja i raka dojke, koja muče mnoge žene!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe. Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Šta je skrining raka dojke?

Skrining raka dojke podrazumeva prepoznavanje do sada neprepoznate bolesti korišćenjem skrining testa, metodom mamografskog pregleda kod prividno zdravih žena, sa ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke, kada ga je lakše lečiti i kada postoji najveća verovatnoća izlečenja.

Zašto pozivate baš mene?

Organizovanim skriningom na rak dojke mamografskim pregledom, obuhvaćene su žene starosne dobi od 50 do 69 godina života, kao populacija za koju se u organizovanom skriningu dobijaju najbolji rezultati, ranog otkrivanja raka dojke. Naime, analiza kretanja obolevanja žena od raka dojke u Evropi pokazala je trendove porasta kod žena starijih od 50 godina, tako da je uvođenjem organizovanog skrininga u našoj zemlji prihvaćena evropska preporuka za populaciju žena od 50- 69 godina života.

Da li se skrining raka dojke ponavlja?

Prema evropskim standardizovanim nalazima i preporukama mamografsko testiranje u organizovanom skriningu se ponavlja na svake dve godine za populaciju žena od 50 do 69 godina.

Zašto organizovanim skriningom raka dojke nisu obuhvaćene žene mlađe od 50 godina?

Mamografsko snimanje nije toliko efikasno kod mlađih žena u odnosu na žene starije od 50 godina, jer se kod mlađih žena zbog veće gustine tkiva dojke promene detektuju mnogo teže, a takođe je i učestalost javljanja raka dojke manja kod žena mlađih od 50 godina.

Kako izgleda mamografsko snimanje dojki?

Mamografsko snimanje dojki izvode obučeni radiološki tehničari. Pregled podrazumeva rendgensko snimanje tokom koga se dojka postavlja između dve ploče i pažljivo i čvrsto pritiska kako bi se izvelo snimanje. Na isti način se tokom pregleda snima i druga dojka.

Da li je mamografsko snimanje bolno?

Tokom mamografskog snimanja se dojka postavlja između dve ploče i čvrsto i veoma pažljivo pritiska kako bi se omogućilo snimanje. Pritisak traje vrlo kratko i za većinu žena je bezbolan, mada neke žene mogu osetiti blagu neprijatnost ili kratkotrajan bol tokom snimanja.

Da li je mamografsko snimanje štetno?

Mamografija kao metoda skrininga raka dojke je međunarodno priznata dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka dojke, praćena kontrolom kvaliteta. Doza zračenja kojoj je svaka učesnica izložena za vreme snimanja je prihvatljiva. Svetska istraživanja pokazuju da žene mamografskim snimanjem imaju veće koristi kod skrininga raka dojke nego štete.

Na sledećoj strani saznajte da li hormonska terapija povećava rizik od raka dojke!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije