Puer čaj treba piti posle teške hrane, baš onda kad bi ljubitelji vina preporučili čašu neke dobre crne berbe, piše Lepa&Srećna.
Ovaj fermentisani, odležali čaj iz provincije Junan je ostao pomalo nepoznat zapadnom svetu.
Čaj puer ima dugu istoriju, ali postaje poznat tek krajem XX veka, a njegove zdravstvene blagodeti još se proučavaju.
Činjenica da prolazi kroz proces fermentacije čini ga fantastičnim saveznikom dobrih bakterija u crevima.
Deluje kao probiotik, može da pomogne u obaranju nivoa šećera u krvi a pokazao se i kao odličan dodatak u dijetama.
Puer čaj (ili Pu Erh čaj) pomaže pri smanjenju telesne težine i indeksa telesne mase, naročito kod onih koji muče muku sa stomačnom gojaznošću.
Ovaj ukusan napitak utiče na smanjenje holesterola u organizmu, a laboratorijska istraživanja pokazuju i da njegovi ekstrakti deluju i na maligne ćelije.
Najčešća iskustva ljudi imaju sa smanjenjem nadimanja - naročito ako se jede sirovo povrće ili dosta kupusa i belog luka - upravo sastojci kineske hrane.
Napitak se priprema tako što 3 do 4 gr čaja prelijete šoljom ključale vode, pa tu vodu prospete a čaj sačuvate.
Zatim ponovite postupak - prelijte vodom, ali je ostavite da stoji oko dva minuta i onda procedite čaj i popijte napitak.
Može se piti čak i sa čarobnim dodatkom - kockicom crne čokolade koju ćete otopiti u vrućem puer čaju! Probajte!
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka