Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I vitki pate od visokog holesterola

Uz vitku liniju, još tri faktora mogu maskirati rizike od povišenog holesterola u krvi. Proverite da li i vi možda imate neke predrasude u vezi s holesterolom i koje su referentne vrednosti dobrog i lošeg holesterola.

  Izvor: LepaiSrecna

Vrlo često se misli da je povećan holesterol povezan sa gojaznošću i lošim navikama u ishrani, a istina je da postoje i mršavi ljudi koji vrlo malo jedu a imaju poremećen metabolizam masti.

Odgovor leži u činjenici da je ovo zapravo defekt enzima jetre koji obrađuje holesterol, pa se najčešće radi o naslednoj bolesti. Takođe se savetuju redovne, makar godišnje kontrole nivoa holesterola i triglicerida u krvi uz izbalansiranu, zdravu ishranu.

  • Povišen holesterol nema očigledne simptome.

Holesterol ne izaziva nikakve simptome, pa nećete znati da li patite od povišenog holesterola u krvi dok ne uradite analize. Takođe, ne izaziva ni bolove bilo koje vrste. Rizik je, samim tim, veći jer nećete na vreme početi sa terapijom. 

Nemojte se zavaravati rečenicom - "osećam se odlično". Bez obzira na odsustvo bilo kakvih simptoma, povišen holesterol nosi ozbiljan rizik za zdravlje i zato je važno da ga na vreme otkrijete.

  • Povišen holesterol ne izaziva nikakav bol.

Premda ovo deluje očigledno, nije na odmet napomenuti da sami ne možete nipošto znati da li imate povošen holesterol ili ne. Morate obaviti laboratorijski pregled krvi jer samo tako znate da li su vam krvni sudovi i srce ugroženi povišenim nivoom holesterola. Ako postoji začepljenje srčane arterije, protok krvi i kiseonika u srce je veoma nizak. Bez dovoljno kiseonika, srce postaje slabo i oštećeno.

Povišen nivo holesterola u krvi može da uzrokuje moždani udar. Naslage u krvi mogu zaustaviti protok krvi i kiseonika u mozak. Ako začepljenje ne dozvoljava protok krvi u mozak, dolazi do  moždanog udara.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije