Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti rizik od moždanog udara

Jedan od značajnijih faktora rizika pored povećanog krvnog pritiska, šećerne bolesti i pušenja cigareta, jeste i povišen nivo masnih materija u krvi. Na njega možete da utičete... i to odmah!

  Izvor: LepaiSrecna

Masne naslage koje se talože na zidu arterije su trošne i podložne otkidanju, kada postoji posebna sklonost da putujući cirkulacijom dovedu do zapušenja bilo kog krvnog suda.

Kada govorimo o povećanim masnoćama kao riziku za nastanak moždanog udara, posebna je sklonost taloženja u arterijama vrata koje ishranjuju mozak (karotidne arterije), čije zapušenje dovodi do znakova šloga.

S obzirom na to da su dostupne pregledu metodom ultrazvuka, svim pacijentima koji znaju za hiperlipidemiju a imaju još i druga oboljenja kao što su hipertenzija ili šećer, savetuje se da obavezno urade skrining program koji podrazumeva ultrazvučni pregled karotidnih arterija.

Povećan nivo masnoća mora se lečiti, isprva korekcijom ishrane sa smanjenim unosom masnih namirnica, pre svega crvenog i masnog mesa, masnih sireva, putera i obogaćivanjem ishrane voćem, povrćem i vitaminima - ali ako ovo ne dovede do željenog smanjenja holesterola, mora se lečiti lekovima. Danas postoji široka paleta vrlo moćnih medikamenata čija je korist velika a uz pažljivo doziranje i praćenje pacijenta, postiže se optimalan efekat. 

Tekst: dr Ivana Krdžić

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije