Četvrti talas epidemije korona virusa je u toku, a dnevno se otkrije i više od 1000 zaraženih pacijenata, među kojima ima i vakcinisanih građana. 

Govoreći o aktuelnoj situaciji, dr Predrag Kon, glavni epidemiolog Beograda i član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, izjavio je za K1 da do obolevanja vakcinisanih osoba dolazi zbog probijanja imuniteta

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, dr Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani.

"Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav, ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni. Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema. Ipak, kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je deset puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, svi roditelji koji se ne budu odlučili da vakcinišu decu, praktično, odlučili su se za virus. Zato će na sednici Kriznog štaba biti reči i o organizaciji početka školske godine. 

"Nekim mojim kolegama je u podsvest ušla ideja da je ovo sve neka svetska zavera, a da sam ja pod njenim uticajem. Ali, kako je moguće da treba što više vakcinisati odrasle a da decu ne treba vakcinisati? To je poruka da vakcina nije bezbedna a to je čista laž", rekao je dr Kon.

"Mi možemo doći do naučne istine da je ona prioritetna za one sa oslabljenim imunitetom, ali se postavlja pitanje zašto decu nećemo da štitimo."

Dr Kon je podsetio da pet odsto dece ipak odoleva i nije istina da ne postoji nijedan teži slučaj. "Niko ne priča o tome da je to obavezno, ali prenaduvavanje podele na vakcinisane i nevakcinisane je nešto za šta sam ja odgovoran", rekao je doktor.

Izvor: Lepa&Srećna