Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS NOVE MERE PROTIV KORONE: Dr Tiodorović uputio pismo pravnicima, zdravstvene radnike mogu da tuže

Dr Tiodorović objašnjava za koga može biti obavezna vakcina protiv korona virusa.

  Izvor: Youtube / TV Kopernikus

Budimo realni, potrebno je da bar 60 odsto naših građana bude vakcinisano da bismo dočekali septembar sa manje rizika od jačanja epidemije korona virusa.

Možda će vas zanimati

Ovim rečima je epidemiolog dr Branislav Tiodorović opisao jednu od glavnih tema kojima će se Krizni štab za suzbijanje bolesti kovid 19 baviti na današnjoj sednici. U razgovoru za emisiju Jutro na TV Prva, on je upozorio da se previše pažnje posvećuje eventualnoj trećoj dozi vakcine a da je i dalje mnogo važniji ukupni obuhvat vakcinacije.

"Naša vakcinacija je stala na oko 50 odsto, a da bismo postigli kolektivni imunitet potrebno je i više od 60 odsto, to vidimo po zemljama koje su u tome uspele - kod njih je ovaj broj čak i 70 pa i 80 odsto", kaže dr Tiodorović. "Treba se sada posvetiti mladima, kao i vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Da bi se njima propisala obavezna vakcinacija postoje svi potrebni zakonski osnovi ali sam uputio pismo pravnicima da se razreše. Jer čak i ako ne bude obavezna, oni koji ne budu primili vakcinu a nemaju medicinskog osnova da je odbiju, izlažu se opasnosti da ih sutra tuži - bilo pacijent ili njegova porodica - ukoliko ima osnova sumnji da su oni nekog zarazili korona virusom".

Možda će vas zanimati

Treća doza, odnosno buster vakcina biće važna za one grupe pacijenata kojima je organizam oslabljen a imunitet narušen. "Nije ništa neobično da se daje više doza neke vakcine", objasnio je dr Tiodorovic. "Naprotiv, takvu situaciju imamo kod hepatitisa B, protiv kojeg se daju čak četiri doze, ili protiv dečje paralize. Za neke bolesti, kao što je žuta groznica, daje se samo jedna doza i od nje zaštita traje deset godina. Moguće je da će uskoro napraviti i verziju vakcine protiv korona virusa za koju će biti dovoljna samo jedna doza, u tom smislu treba spomenuti Sputnjik Lajt".

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije