Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: evo kako da znate da li su promene maligne ili benigne

Autor Vanja Ostojic
Autor Vanja Ostojic

Karcinom štitaste žlezde u ranoj fazi je asimptomatski, dok pojava simptoma ukazuje na već uznapredovalu bolest i veći rizik od smrtnog ishoda.

Izvor: Foto: Shutterstock, Profimedia

Broj slučajeva karcinoma štitaste žlezde u protekle tri decenije je utrostručen, češći je kod žena i u dobu od 20. do 55. godine života. Kao i kod svake maligne bolesti, važno je rano otkrivanje, jer je petogodišnja stopa preživljavanja čak 98 odsto.

Problem je to što je ova vrsta raka u ranoj fazi asimptomatska, dok pojava simptoma predstavlja već uznapredovalu bolest i veći rizik od smrtnog ishoda. Zbog toga su važni preventivni pregledi i odlazak lekaru već kod pojave prvih simptoma.

-Dijagnostika raka u ranoj fazi predstavlja veliki izazov za lekare, jer postoji značajno preklapanje u ultrazvučnim karakteristikama benignih i malignih čvorova. Zato se za klasifikovanje nodusa koristi tzv. TI RADS klasifikacija, prema savremenim evropskim i američkim preporukama. Svakom nodusu dodeljuje se broj od 1 do 5, s rastućom verovatnoćom za malignitet. Na osnovu toga se određuje tretman – koje od njih treba punktirati, a koje kontrolisati.

Koje su neinvazivne metode pomoću kojih se koje otkrivaju maligne i benigne promene, otkriva prim. dr. sci. med Magdalena Radović, specijalista radiologije u novom broju magazina Lepa & Srećna.

Izvor: Foto: Shutterstock, Profimedia

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije