Zaštitna maska za lice postala je deo naše svakodnevice. Nosimo je i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, a sve kako bismo se zaštili od koronavirusa. Ipak, dugotrojno nošenje izaziva promene na koži lica. Korišćenje maski iritira kožu, pa se mogu pojaviti mitiseri i gnojne bubljice.

Kako su temperature skočile, pojačano je i znojenje kože lica, pa su mogući svrab i peckanja. Dermatolozi savetuju dame da se uzdrže od šmikanja jer to ume da zatvori pore i u drugim okolnostima, a ove tri stvari pomoći će da se rešite dermatitisa.

Redovna higijena kože lica


Redovno održavanje higijene lica je važno uvek, a posebno sada. Čim stignete kući operite ruke, a potom skinite masku i očistite lice. Možete koristiti neki od blagih losiona i sapuna koji odgovaraju vašem tipu kože.

Birajte adekvatne materijale za maske

Iako nam maske pored zaštitnog efekta mogu poslužiti i kao modni detalj važno je da biramo one izrađene od prirodnih materijala kako bi koža mogla da diše. Maske koje su predviđeneza višekratnu upotrebu važno je da operemo na odgovarajućoj temperaturi posle svakog nošenja.

Ne stežite masku preterano, kako biste izbegli folikulitis

Infektivno zapaljenje folikula dlake ume da bude veoma neprijatno i čest je problem kod muškaraca. Maske koje su stegnute mogu da pritiskaju dlačice na licu i naprave upalu, zato je važno da masku postavite dovoljno čvrsto da ima zaštitni efekat ali i da ima dovoljno prostora da koža lica diše, odnosno, da dlačice imaju dovoljno prostora. Ipak, ako dođe do zapaljenja, ne rešavajte sami problem već se obratite dermatologu.

 Izvor: Lepa&Srećna