Iako u lečenju akni ima novina, u praksi se, ipak, pokazuje da se one i dalje leče samo starim, proverenim metodama. To znači da se u tretiranju ovog poremećaja zdravlja kože još primenjuje odgovarajuća lokalna terapija u vidu kremova i gelova za blage, ili sistemska terapija za srednje i teške oblike.

U intervjuu za "Novosti", prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije, kaže da je glavna novina u lečenju akni to što se poslednjih godina više zna o efikasnosti i bezbednosti već poznatih lekova, ali se velike nade polažu i u neke nove opcije:

- U stručnim krugovima sve više se govori o lokalnoj primeni antiandrogena, derivata vitamina A (retinoida), koji smanjuje razvoj komedona, kao i lekova koji deluju na aktivnost lojnih žlezda.

Takođe, mnogobrojne studije na malom broju pacijenata bavile su se primenom lasera, pulsne i plave svetlosti u lečenju akni, ali su rezulati još nedovoljno ubedljivi.

Zasad ovi pristupi mogu da se koriste samo kao dodatna terapija. Hemijski pilinzi glikolnom i salicilnom kiselinom su takođe novina.

Ali oni mogu da budu efikasni samo kod komedonalnih akni, dok kod pojave gnojanica nema dokaza da mogu da dovedu do trajnih efekata.

Ima li novih saznanja o tome zašto uopšte dolazi do razvoja akni?

- Na nastanak akni utiče kombinacija faktora nasleđa i okoline. Osobe kod kojih je jedan od roditelja imao teže akne, imaju veću sklonost ka njihovom razvoju, naročito težih formi, i to u kasnoj adolescenciji i mlađem odraslom dobu. Od faktora okoline, neke studije su utvrdile da hrana s visokim glikemijskim indeksom, uključujući i mleko (ne i jogurt i sireve), može da pogorša stanje akni.

Koji tipovi akni se najefikasnije leče?

- Obične akne (acne vulgaris) se, prema težini kliničke slike, dele na blage, srednje i teške. Najteži slučajevi su one kod kojih se stvaraju čvorovi, ciste i sinusi ispunjeni gnojem.

Takve akne su izrazito bolne i značajno remete kvalitet života u veoma osteljivom dobu za psihički razvoj. Zbog toga je važno da se teški oblici što pre prepoznaju i adekvatno leče.

Da li pacijenti na pregled dođu na vreme?

- Praksa je pokazala da ovakvi pacijenti dugo lutaju i leče se kozmetičkim preparatima, lokalnom terapijom antibioticima, a to nije dobro i dovodi do stvaranja trajnih ožiljaka na licu.

Nekada su akne udružene i s pojavom urastanja dlaka (pilonidalni sinus), gnojnim čvorovima na poglavini (perifolikulitis), ili aknama u predelu pazuha, prepona i genitalne regije.

Retko se dešava, ali ovakve sindrome može da prati i zapaljenje zglobova. Takođe, veoma je važno prepoznati i blage i srednje akne koje stvaraju ožiljke (acne cicatrisata), jer su oni trajni.

Koliko se razlikuju terapije, s obzirom na tip akni?

- Za blage forme osnov lečenja je primena benzoil-peroksida, kao i derivata vitamina A (retinoida), koji sprečavaju stvaranje komedona, a time i zatvaranje folikula dlake koje dovodi do zapaljenja.

Važno je da se zna da se terpija primenjuje mesecima, pa i godinama, dok se ne prođe koz period puberteta i adolescencije, jer se radi o hroničnom stanju u ovom uzrastu.

Da li je razjašnjena uloga antibiotika u lečenju akni?

- Lokalna primena antibiotika se maksimalno izbegava, jer i ako su neophodni, trebalo bi ih koristiti samo kratkotrajno, zbog mogućnosti razvoja otpornosti bakterija.

Za srednje teške akne, opcija su sistemski antibiotici, uvek u kombinaciji sa lokalnom terapijom benzoil-peroksidom i retinoidima, ali samo kratkotrajno - što u slučaju akni podrazumeva primenu "doksiciklina" tokom dva do tri meseca uz primenu probiotika. Ukoliko je ova terapija neefikasna, potrebno je odmah započeti sa izotretinoinom.

Šta je izotretinoin?

- To je lek koji je derivat vitamina A, za koji posle više od 30 godina primene možemo da kažemo da je visokoefikasan i bezbedan za primenu u lečenju srednje teških i teški akni.

Kod muškaraca je njegova efikasnost veća od 90 odsto, dok je kod žena nešto manja.

Zato se ženama propisuje kombinacija oralnog kontraceptiva i izotretinoina.

Inače, kod žena koje imaju akne ili se one pogoršaju u odraslom dobu, neophodno je da se ispita da li postoje sindrom policističnih jajnika i insulinska rezistencija.

I u ovim slučajevima kombinacija oralnog kontracpetiva i izotretinoina daje najbolje rezultate. Kod teških oblika akni lečenje bi trebalo odmah da se počne ovim lekom, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka u najvećoj meri.

Da li je ovaj lek pogodan za svakog pacijenta?

- Izotretinoin nije za upotrebu kod blagih akni, gde se lokalnom terapijom gelovima i kremovima može postići adekvatan efekat. Lečenje izotretinoinom ne može da se sprovede ni kod žena koje planiraju trudnoću.

Takođe, tokom sprovođenja terapije koja traje od četiri do šest meseci potrebna je zaštita od sunca i stalno nanošenje hidratantnih kremova, jer izotretinoin izaziva izrazitu suvoću kože, ali sve to može da se prebrodi uz dobre savete i negu.

U cilju smanjenja neželjenih efekata mogu se primeniti i manje doze leka, ali u dužem vremenskom periodu. Kontrola laboratorijskih analiza se radi pre terpije i na svaka dva meseca.

Koliko je lečenje izotretinoinom efikasno?

- Izotretinoin je visokoefikasan za srednje teške i teške oblike akni i može kod većine pacijenata da dovede do potpunog i trajnog povlačenja ovih promena, uz dobru bezbednost koja je potvrđena tokom više od 30 godina njegove primene.

Šta da rade oni pacijenti koji ne smeju da se leče izotretinoinom, koje su njima opcije na raspolaganju?

- U tom slučaju su opcije lokalna terapija i, kratkotrajno, sistemski antibiotici, uz svakako manju efikasnost.

Kod većine pacijenata terapija izotretinoinom se može sprovesti, uz odgovarajuće kontrole i potpornu negu.

Da li ima pacijenata kod kojih je u slučaju akni dovoljno samo to da se povede računa o ishrani?

- Postoje podaci da zdrava ishrana, odnosno izbegavanje hrane s visokim glikemijskim indeksom, može da poboljša stanje akni, i to je savet za svakoga ko ih ima, ali retko kada je dovoljno samo to da bi se one sasvim povukle.

Da li postoje tretmani koji efikasno mogu da uklone ožiljke od akni?

- Postoje, ali je bitno da se naglasi da se tretman ožiljaka započinje tek kada se završi lečenje akni i kad smo sigurni da nema recidiva.

Tada mogu da se primene srednje duboki hemijski pilinzi, frakionisani laser i druge metode, nekada u kombinaciji. Važno je da se ove procedure ne započinju dok još ima pojave aktivnih akni, jer one stvaraju nove ožiljke.

Tekst: I. Kovačić

Izvor: Novosti