Ko ne voli leto, blistavo nebo bez oblačka i toplo sunce na koži? I ko ne mrzi znoj kad počne da se sliva niz leđa i pazuhe i ostavlja fleke svuda po odeći?

Da biste sprečili preterano znojenje, a naročito da biste izbegli neprijatan miris koji se zbog znoja širi, svakako već koristite dezodoranse a, po potrebi, i antiperspirante. Poznato vam je da sredstva protiv znojenja treba naneti uveče, na čistu kožu, posle tuširanja a pre odlaska na spavanje. Tako će imati maksimalno dejstvo sutradan.

Ako vam se pojačano znoje noge, uz trikove koji će vam olakšati dan, važno je i da redovno menjate čarape i obuću. Čarape treba da budu pamučne, a cipele i patike kožne, jer ovi materijali omogućavaju koži da "diše". Svakom paru obuće treba bar 24 sata "odmora" tokom kojih će se postava i tabanica osušiti, a unutrašnjost dobro provetriti.

Pošto je znojenje najviše izraženo tokom vežbanja kao i posle treninga, treba da nosite prikladnu odeću, od tkanina napravljenih specijalno tako da koža diše. Takođe, važno je da se odmah posle treninga presvučete, a dobro je i ako možete da ovu opremu operete odvojeno od ostale garderobe u veš-mašini. Idealno je da, kad god je to moguće, vežbate napolju a leti su za to najbolji jutarnji i večernji termini.

Ako nešto od ovoga ne radite, sigurno je da su to greške zbog kojih vam znoj još više smeta.

Međutim, ono na šta mnogi ne obrate pažnju jeste činjenica da čist znoj, sam po sebi, nema preterano neprijatan miris. On počinje da smrdi tek kad ostane na prljavoj koži, jer tada počinje razvoj mikroba od kojeg taj neprijatan miris i potiče.

Da biste kožu još bolje očistili, tokom leta nije dovoljno da se samo tuširate već se savetuje i primena pilinga za telo. Danas se na tržištu mogu naći brojni preparati koji kombinuju kupku i piling,  pa ćete oba posla obaviti istovremeno. Ako imate vremena i više volite da odvojite ove tretmane, možete posle tuširanja naneti poseban piling, istrljati se nežno lufa rukavicom ili mešavinom spremljenom po domaćem receptu i onda isprati telo mlakom vodom.

Ne samo da ćete imati savršeno čiste pore, manje se znojiti i znoj imati manje neprijatan miris, već ćete u velikoj meri rešiti problem sa aknama ako ih imate na telu.

Izvor: Lepa&Srećna