Pored 600 dece koja su lečena od kovida 19 u Dečijoj bolnici „Dragiša Mišović“, načelnica ove ustanove dr Olivera Ostojić izdvojila je da je oko desetoro dece imalo postkovid sindrom. Oni prethodno nisu ni znali da su zaraženi ili su imali blažu kliničku sliku.

"Kada smo toj deci uradili serologiju videlo se da imaju antitela, što znači da su imali kovid 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa labaratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rendgenu pluća", pojasnila je doktorka za TV Pink.

Napominje da su to bila uglavnom deca srednjoškolskog uzrasta, da su oni dobro reagovali na terapiju koja se daje i odraslima na bolničkom lečenju zbog kovid 19 (kiseonik, antibiotici). "Oni su za razliku od odraslih brže regovali na terapiju, brže se oporavili i njihov boravak nije trajao tako dugo u bolnici, za desetak dana su izašli iz bolnice", navela je.

Od početka epidemije kroz prijemnu ambulanu Dečije bolnice u Mišoviću prošlo 1.600 -1.700 dece, gde su im dodatno rađene laboratorijske i rendgenske analize. "Nakon trijaže 600 dece je bolnički lečeno, jer je većina njih imala upalu pluća. Uglavnom su to bila veća deca. Manja deca predškolskoh i ranog školskog uzrasta i bebe su imali blage kliničke slike", navela je dr Ostojić.

Izvor: Tanjug / Lepa&Srećna