Od 19. aprila počinju da rade škole, u koje se vraćaju đaci starijih razreda osnovnih škola i srednje škole, saopštio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Kon je nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao da je odlučeno da se, kao podrška turizmu, izjednači cena PCR testiranja na virus za strane i domaće državljane.

Naveo je da je odlučeno da pripreme za održavanje Beogradskog maratonu u junu mogu da počnu.

"Za ostalo će se videti, zavisi direktno od situacije. Što se tiče drugih mera, nema nikakvih promena. Ostaje kao što je i do sada bilo i to je ono što je danas bilo na ovom sastanku", rekao je Kon novinarima u Palati "Srbija".

Istakao je da je povećan broj otpusta u bolnicama Srbije u odnosu na broj prijema.

Kon je kazao i da se na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone razgovaralo o mogućnosti da restorani i kafići počnu da rade i u zatvorenom delu, ali da odluka nije doneta, navodeći da postoje različiti uglovi gledanja.

"Kada će biti to zavisi od epidemiloške situacije i od uglova gledanja. Nisu nam potpuno jednaki stavovi i verovatno će o tome još biti razmene mišljenja, dogovora, rasprave", rekao je Kon, posle sednice Kriznog štaba.

On je rekao da pozitivna odluka zavisi "direktno od epidemiloške situacije", ali "ne bi o tome javno kalkulisao", dodajući da u restoranima "mora da bude bezbedno i uz vrlo strogo poštovanje mera pre svega nošenja maski".

O povratku u normalan način života Kon kaže da je potrebno da imamo oko tri i po miliona vakcinisanih, ali i da smo "prilično daleko" od tolikog broja imunizovanih protiv kovida-19.

"Imamo trenutno imunizovanih preko milion. Dato je više od tri miliona vakcina, ljudi koji su primili dve doze je više od milion i dvesta hiljada, a onih koji su primili bilo koju milion i osamsto hiljada", rekao je Kon, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone, čiji je član.

Prema njegovim rečima, po broju imunizovanih nismo došli u situaciju za vraćanje u normalan život, već nam treba "oko dva i po put više", nego što je sada.

 Izvor: Lepa&Srećna