Recept brze paste sa zapečenim čeri paradajzom i feta sirom, prelivene maslinovim uljem, preko noći je postao viralan. Milioni ljudi su guglali i gledali (a ne sumnjamo, i probali) ovaj recept. Iako mu niko nije našao zamerke, to nije sprečilo blogere i poznavaoce hrane da ga poboljšaju i smisle još kreativnije varijacije.

Uzimajući u obzir i određena dijetetska ograničenja i varijacije sastojaka radi promene ukusa i nutritivnih vrednosti, možete ga napraviti sa raznim oblicima testenine. A možete da koristite i "špagete" od tikvica ili bundeve. Umesto fete, slobodno upotrebite kozji sir. Ne ustručavajte se ni da maslinama zamenite paradajz. Baš  zbog ovakvih varijanti, osnovni recept je svakim danom sve popularniji. 

Predstavljamo vam 4 najbolja recepta sa zapečenom fetom:

1. Pečena feta sa paradajzom i leblebijama

Ovaj recept za pečenje fete dobija veliko pojačanje proteina upotrebom leblebija umesto testenine. Možete da koristite konzervisanu leblebiju ili da je sami skuvate u malo posoljene vode u koju ste dodali sode bikarbone. Ocedite, na dno posude savite debelu krišku fete i čeri paradajz, začinite i pecite oko pola sata na 180C stepeni. Na kraju, sve dobro promešajte i služite.

2. Veganska feta i testenina

Za ovu varijaciju koristite osnovni recept, samo što umesto fete ubacite neku biljnu zamenu. Ako želite da pojačate proteinski sastav, slobodno dodajte kuvano sočivo, ukus će biti odličan.

3. Pečena feta i testenina sa pečurkama

Ako niste veliki ljubitelj paradajza, nema problema. U ovom receptu, ponovo feta ide na dno posude, sa maslinovim uljem, ali onda dolazi pasta, mešavina pečurki, crvenog luka, belog luka i malo bebi spanaća. Ako imate pri ruci, pospite i malo pinjola.

4. Špageti od bundeve ili tikvica sa zapečenom fetom

Kad ste na dijeti, izbacite testeninu. Isecite bundevu ili tikvicu u obliku špageta, pa pomešajte sa klasičnim sastojcima: čeri paradajz, feta i začini. Bosiljak, origano, beli luk... uživajte! Prijatno!

Izvor: Lepa&Srećna