Bilo da imate savršeno organizovan raspored u frižideru ili samo punite kako stignete, ovo je ogroman i zahtevan posao. Potrošačka organizacija “Čojs” otkriva da postoje neka osnovna pravila koja svi treba da pratimo kad se radi o pravilnom punjenu frižidera.

“Čojs” je podelio uputstva koja se kreću od toga gde ne treba držati mleko do najboljeg prostora za mesto. A tu je i jedna namirnica koju nikako ne treba da rashlađujete. Možda ovo neće pomoći da organizujete vaš frižider do savršenstva, ali će duže čuvati njegov sadržaj.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA GENERALNO OČISTITE KUĆU ZA SAMO 30 MINUTA: domaćice su uz ove savete uspele sve da srede za samo pola sata

MLEKO

Iako 99% ljudi drži mleko u vratima frižidera jer je lako za vađenje, činjenica je da je mlečne proizvode bolje staviti na donju policu. Vrata su, u stvari, najtopliji deo frižidera. Mleko se najbolje čuva na temperaturi do 4 stepeni Celzijusovih.

MESO I MORSKI PLODOVI

Ako nemate određeno mesto za meso i morsku hranu u vašem frižideru, vreme je da ga napravite, a najbolje mesto za to su rashladne police (zamrzivač).

Kliknite OVDE da pročitate koje povrće nikako ne treba da čuvate u frižideru!

PageBreak

Ako nemate zamrzivač, stavite meso u najhladniji deo frižidera, što je obično iza.

VOĆE I POVRĆE

Voće i povrće stavite u zatvorene kutije koje su uglavnom na dnu frižidera. One su napravljene specijalno da čuvaju svežinu voća i povrća nekoliko dana. Međutim, suprotno uobičajenom uverenju, postoji jedan proizvod koji tu nikako ne spada – paradajz.

Paradajz ne pripada u frižider. Stavite ga u činiju jer ćete tako najbolje očuvati njegov ukus.

PROČITAJTE JOŠ: DOMAĆICE SU ODUŠEVLJENE: evo šta sve možete da uradite u kući sa aluminijumskom folijom

MASLAC I SIR

Mnogi drži maslac i svež sir u vratima i to i jeste najbolje mesto za ove proizvode. Ako vaš frižider ima odeljak za mlečne proizvode koristite ga – on je nešto topliji od ostatka frižidera pa će maslac moći lakše da se razmaže a sir će biti blizu temperature služenja.

Takođe se preporučuje da proverite temperature frižidera i podesite da bude negde oko 3 stepena – ako je viša, hrana će se pokvariti. Dobro je obezbediti da ima dosta prostora za cirkulaciju vazduha, usled čega će frižider raditi efikasnije, s obzirom na stalnu temperaturu. Proizvode koje češće koristite pomerite napred, jer što više otvarate vrata trošite više energije i grejete frižider.

Tekst:  M.I.M.

Izvor: Blic/Daily-mail