Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

ZDRAVE I NEZDRAVE MASTI: najnovije istraživanje pokazuje koje namirnice sa masnoćama NE TREBA izbegavati

Autor Zaklina Milenkovic
Autor Zaklina Milenkovic

Izbegavanje unošenja zasićenih masti kao i savetovanje da se one ne unose u organizam, može da nanese više štete nego koristi, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Foto: Shutterstock

Ako se odreknete zasićenih masnoća u hrani, to znači da nećete uneti u organizam i neke izuzetno važne hranljive materije, pokazuju najnovija istraživanja objavljena u Britanskom medicinskom časopisu.

Na primer, jaja, crna čokolada, meso i sir sadrže puno masnoća, ali i mnogo hranljivih materija i vitamina.

Povezane vesti

Istraživači su uputili kritiku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog preporuke da se smanji unos zasićenih masti u ishrani - trebalo je, kažu, biti vrlo konkretan u pogledu spornih namirnica.

"Takva preporuka može da smanji unos ukupnih zasićenih masnoća, odnosno može da smanji unos namirnica bogatih hranjivim materijama", rekli su naučnici predvođeni Arneom Astrupom, upravnikom Odeljenja za ishranu na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Iako se povezuju sa većim rizikom od srčanih bolesti, mnoge namirnice koje sadrže zasićene masti imaju i zdravstvenih prednosti.

Britanska zdravstvena služba odraslim muškarcima savetuje unos do 30 grama zasićenih masnoća dnevno, a ženama 20 grama.

Izvor: Foto: Shutterstock

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, manje od deset odsto dnevnih kalorija trebalo bi da bude iz zasićenih masnoća, odnosno i te zasićene bi trebalo zameniti nezasićenim masnoćama.

Naučnici već godinama raspravljaju o opasnostima i prednostima masnoća jer prekomerno konzumiranje može da poveća holesterol i dovede do srčanih bolesti, navodi NHS.

Dr Astrup i njegove kolege rekli su kako je kampanja usmerena protiv zasićenih masti dovela do veće proizvodnje namirnica sa trans mastima koje imaju negativno dejstvo po zdravlje i nisu nužne u našoj ishrani.

PRAVILNA ISHRANA POVEĆAVA PLODNOST: višak kilograma dovodi i do steriliteta, evo kako!

"Smatra se da je potrošnja trans masti odgovorna za 6 do 19 odsto svih bolesti srca u SAD-u u 2006. godini i da to uzrokuje čak 2.700 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji", rekao je dr Astrup.

Danska je 2004. godine zabranila trans masti, a očekuje se da bi taj primer uskoro mogla da sledi i Evropska unija.

S druge strane, prof. Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu smatra da su ove tvrdnje istraživača pomalo zbunjujuće.

Povezane vesti

"Ako ljudi protumače ovo kao da ne treba biti umeren u konzumaciji zasićenih masti, bojim se da bi to moglo da ima štetne posledice po javno zdravlje. Bez obzira na to što studija kaže, zasićene masti povećavaju nivo holesterola i rizik od bolesti srca", rekla je prof. Satar.

Prof. Tim Čiko sa Univerziteta u Šefildu poručio je sledeće:

"Savetujem ljudima da se drže onoga što je sigurno; neka ishrana bude bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, maslinovim uljem, itd. Međutim, budite oprezni sa konzumacijom slatkiša i grickalica."

Izvor: B92

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...