Koliko god nam se nekad čini teškim da to prihvatimo, jedini put ka zdravom mršavljenju i trajnom gubitku kilograma jesu fizička aktivnost i korigovana ishrana. Mnoštvo dijeta nam se nudi, što preko interneta što putem saveta prijatelja, pa nije lako odabrati onu koja će nama pomoći.

Oko unosa jaja uvek postoje dileme - jedni ovu namirnicu smatraju dobrim saveznikom u borbi protiv kilograma, dok ih drugi ne preporučuju jer mogu da dovedu do povišenog holesterola ali samo ako se unose u većim količinama. Nutricionistkinja i dijetetičarka Sonja Angelone otkriva koliko tačno treba jesti jaja da bismo bili zdravi, a gubili kilograme.

Jedno jaje od oko 50 grama ima oko 70 kalorija, šest grama belančevina i četiri grama masti, a obiluju i hranjivim sastojcima.

"Jaje je dobar izvor vitamina B, cinka i selena, zato utiče pozitivno na imunitet.  Uz to, jaje je prepuno kolina, važnog hranjivog sastojka za razvoj i zdravlje mozga i jedan je od retkih izvora vitamina D. Jaja pružaju značajnu količinu esencijalnih hranjivih sastojaka i ne sadrže dodatne kalorije  što ih čini dobrim izborom hrane za mršavljenje. Takođe daju lepu ravnotežu proteina i masti, što nas čini sitima", tvrdi nutricionistkinja.

"Ako želite da smršate najbolje da jedete kuvana jaja, ali i kao omlet sa puno povrća ili uz dodatak zobenih pahuljica. Možete ih jesti i uz avokado i papriku", tvrdi Sonja.

 Izvor: Lepa&Srećna