U Srbiji je sve više trudnica pozitivnih na korona virus. One se javljaju nadležnim lekarima uglavom sa blažom kliničkom slikom, uplašene pre svega za svoje bebe. 

"Imamo sreću da trudnice imaju blažu kliničku sliku, povišena temperatura, glavobolje, ponekada i kašalj. Međutim, bilo je i slučajeva da su trudnice završavale na intenzivnoj nezi, sa ozbiljnim simptomima, smeštene u A bloku, sa svim ostalim pacijentima", rekla je dr Milica Purić, ginekolog KBC "Dragiša Mišović" u emisiji "Uranak" na televiziji "K1".

"U našem porodilištu se u proteklih godinu dana obavilo blizu 200 porođaja kovid pozitivnih trudnica i na sreću, sve bebe bile kovid negativne. Što znači da majka stvori antitela koja štite plod", rekla je dr Purić.

Kako dr Purić navodi, trudnice u Srbiji uglavnom ne ispoljavaju težu kliničku sliku, ali bilo je slučajeva koji su zahtevali intenzivan tretman. Razloge zbog kojih dolazi do komplikacija kod pozitivnih trudnica, doktorka još uvek ne može da navede jer se još istražuju, ali postoje pretpostavke da su povezane sa gojaznošću, gestacijiskim dijabetesom, hipertenzijom.

Dr Purić je dala preporuke i za mere po povratku kući iz porodilišta: "Majke kod kuće treba da sprovedu sve epidemiološke mere, a bebu da doje sa maskom."

Takođe je apelovala na građane da poštuju mere i da budu razumni.

"Apelujem na sve građane da se strpe, da razmišljaju i da poštuju mere. Sramota me je zbog kovid žurki i kršenja mera. Mi zdravstveni radnici smo na ivici snaga, radimo već godinu dana bez godišnjeg odmora. To su naduljudski napori", zaključila je.

Izvor: Lepa&Srećna