Za vakcinaciju se prijavilo više od 1.060.000 građana, a drugu dozu vakcine  protiv korona virusa primilo je 420.000 ljudi, kaže direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. Dodao je da se proces vakcinacije nastavlja i subotom i nedeljom i da će tokom ovog vikenda biti vakcinisano 100.000 građana, što prvom, što drugom dozom cepiva.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je za RTS da se za vakcinaciju prijavilo više od 1.060.000 građana, a da je dato više od 1.135.000 vakcina, od čega su 420.000 druge doze cepiva.

Naveo je da postoji nekoliko načina za dobijanje potvrde o primanju druge doze vakcine.

"Prilikom vakcinacije, građanima se daje ta potvrda u papirnoj formi. Ona se automatski šalje na imejl adresu koju su građani saopštili prilikom vakcinacije, a tokom naredne nedelje, svesni da ima građana koji nisu ostavili imejl, ni uzeli tu potvrdu, ili su izgubili, napravićemo jednu malu elektronsku uslugu na portalu e-Uprave, tako da će svako moći da poruči da ta potvrda dođe na imejl", rekao je Jovanović.

Naglasio je da, kada je reč o procesu vakcinacije, imaju saradnju sa lokalnim samoupravama, domovima zdravlja, kliničkim centrima, opštim bolnicama.

"Mi taj proces ne prekidamo ni subotom, ni nedeljom, ni praznikom. Samo danas i sutra ćemo imati 100.000 građana koji će se vakcinisati bilo prvom ili drugom dozom", naveo je Jovanović. Istakao je da je važno da građani dođu na vreme kako se ne bi pravile gužve, pošto to nije zgodno zbog epidemijske situacije.

"Pozivamo još jednom građane da dođu u ono vreme kada su dobili u poruci ili putem imejla na vakcinaciju", kazao je Jovanović.

Kada je reč o građanima koji sada odluče da se prijave za vakcinu, Jovanović je rekao da je sistem objektivan i da se pozivaju građani po prioritetima koje je odredio Institut "Batut".

"Prvo pozivamo one građane koji su stariji od 75 godina i mislim da ćemo za ovaj vikend sve građane iz te prioritetne grupe i pozvati i oni će biti vakcinisani. Zatim se pozivaju građani iz grupe od 65 do 74 godine", istakao je Jovanović.

Dodao je da su osim njih prioritet i zdravstveni i prosvetni radnici, a da su posle njih na redu i mlađi od 65 godina.

"Mislim da smo u manjim lokalnim samoupravama već spremni da od naredne nedelje krenemo sa vakcinisanjem tih mlađih, ali da prvo završimo prioritetnu grupu", rekao je Mihailo Jovanović.

Naveo je da je Srbija najbolja u Evropi po broju ljudi koji su primili drugu dozu vakcine i da se za svakog ko se vakcinisao čuva druga doza koju dobija posle tri nedelje i naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja se drži tog principa i da druga doza čeka sve građane.

Izvor: RTS