U toku su pregovori Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić gostujući u emisiji Jutro TV Prva.

"Za one koji su primili vakcinu protiv korona  virusa bila bi uvedena neka vrsta brze trake za ulazak u zemlju, dok bi svi oni koji nisu vakcinisani prolazili neku drugu vrstu provere, možda brzi test ili PCR test", rekla je Matić. Naravno, takva provera bila bi posebno komplikovana u slučaju porodičnih putovanja, jer bi test prolazili svi članovi porodice. Takođe, poznata je mogućnost da test bude i lažno pozitivan, a putnik bi u tom slučaju ipak bio vraćen sa granice.

"Elektronska potvrda o vakcinaciji nije isto što i kovid pasoš, protiv kojeg su se izjasnile mnoge zemlje, pa i Evropska unija", rekla je ministarka. "Takav pasoš bi bio neka vrsta kartona vakcinacije, sadržao bi i broj socijalnog osiguranja kao i mnogo ličnih podataka koji nisu uopšte potrebni za prelazak granice", objasnila je.

Grčka je počela da izdaje digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv korona virusa u januaru, a njega je - kao grčku inovaciju - predložila i celoj Evropi.

Ministarka je, inače, nedavno predložila i ambasadoru Austrije da razmotri mogućnost započinjanja pregovora o uspostavljanju obostrano odobrenog digitalnog sertifikata o vakcinaciji, koji bi značajno doprineo prevazilaženju stagnacije u turističkoj razmeni usled pandemije kovida-19.

Izvor: Lepa&Srećna