Glavni simptomi zaražavanja korona  virusom većini su poznati - to su: povišena temperatura, kašalj, bol u mišićima, gubitak mirisa i ukusa, mučnina, dijareja, glavobolja i gubitak daha. Međutim, kako je objavio CDC (Američki centar za kontrolu bolesti), mnogi pacijenti oboleli od kovida prijave i poneki drugačiji simptom.

Među njima su i oticanje  jezika  ili  promene  u  vidu  fleka  na  njegovoj  površini. Bolesnici ponekad osećaju trnjenje u šakama i stopalima, osećaj da im koža prosto "gori" na njima ili neku vrstu "mravinjanja" po ekstremitetima.

Kod kovida se na jeziku primećuju otekline, delovi upaljene sluzokože, sitna ispupčenja pa čak i oticanje kompletne usne duplje, navodi istraživački tim iz Madrida koji je sastavio listu simptoma nakon pregleda više od 600 pacijenata.

Stomatolozi kažu da je često konstatuju bolne promene na jeziku kod mnogih osoba kojima je pao imunitet ili su maksimalno iscrpljene. Takođe, beličaste mrlje zapažaju se kod pacijenata koji su duže lečeni antibioticima, kao i korisnicima pumpice za lakše disanje tokom napada astme.

Međutim, ako primetite samo jednu, izolovanu belu mrlju na jeziku, koja duže stoji, to može biti nešto opasnije. Postoji mogućnost da je promena bude maligna. Ako se zadrži duže od tri nedelje, obavezno se javite lekaru kako biste isključili mogućnost karcinoma jezika.

Ako primetite neke od drugih navedenih simptoma, testirajte se na korona virus.

Izvor: Lepa&Srećna