Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBRE VESTI ZA ASTMATIČARE: Besplatna savetovališta i onlajn konsultacije sa pulmolozima

Za sve koji žele da dodatno sami prate svoju bolest i redovno kontrolišu stanje.

  Izvor: Printsceeen / Youtube / CTV News

Zbog epidemije izazvane korona virusom posete lekarima značajno su redukovane, a od kada je počela i imunizacija protiv kovida 19, pacijenti koji boluju od astme, alergija i HOBP-a imaju mnogo pitanja, nedoumica i poteškoća prilikom kontaktiranja lekara.

Možda će vas zanimati

"Pacijenti oboleli od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća dobiće besplatno uređaje pomoću kojih će moći samostalno da prate plućnu funkciju. Na taj način, njihovi lekari, i u doba pandemije, moći će da prate pacijentovo stanje putem mobilne aplikacije i uređaja koji se priključuje u mobilni telefon", saopštilo je Udruženje "Pobedimo astmu i alergije".

Udruženje "Pobedimo astmu i alergije” nastavlja sa organizovanjem besplatnih savetovališta “Kec na 10” do leta, kada se i očekuju pojačane tegobe kod ove grupe pacijenata.

Oni će moći da se posavetuju o svojoj osnovnoj bolesti, vakcinaciji, terapiji, sa pulmolozima iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

"U uslovima nedostupnosti lekara i bitnih metoda za utvrđivanje faze bolesti, donacija od 50 pik floumetra omogućiće da 50 pacijenata mogu na osnovu unapred utvrđenog plana sami sebi da pomognu u situacijama kada osete pogoršanje, da prate stanje i kontrolišu bolest", kaže Ivana Vračar, predsednica Udruženja.

Svi detalji biće objavljeni na Fejsbuk stranici udruženja. Ona je navela da se nastavlja akcije „KEC NA 10“u okviru globalne kampanje „Asthma Zero“.

Besplatna online savetovališta su pružila mogućnost pacijentima obolelim od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i alergijskog rinitisa da, u vreme kada su sve klinike za pulmologiju u Srbiji bile u kovid sistemu, dođu do lekara i potraže savet, mišljenje, preporuku.

Biće organizovana i dodatna online savetovališta za pacijente, svake druge srede od 16 do 19 sati. Konsultacija će trajati 20 minuta po pacijentu, a prijava se obavljaju putem Fejbuk stranice "Pobedimo astmu i alergije“(poruke u inbox) i putem e-mail adrese: [email protected]

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva kako u svetu, tako i u Srbiji. Precizni podaci o broju obolelih ne postoje, ali procene su da oko osam odsto odraslog stanovništva boluje od astme, dakle oko 500.000 ljudi u Srbiji, dok se trećina stanovništva susrela sa nekim oblikom alergije.

Astma je najmasovnija hronična bolest i u svetu i kod nas se procenjuje da će do 2050. polovina čovečanstava imati ozbiljne probleme sa alergijama.

"Pacijenti su bili uplašeni čim je naša ustanova ušla u ''kovid sistem'' i mnogi su preskakali svoje terapije i posete lekaru iz straha da se ne zaraze korona virusom, samim tim dešavala su se i pogoršanja bolesti. Upravo takvim pacijentima je savetovalište ''Kec na deset'' bilo najpotrebnije", kaže Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ona je navela da je važno da svi pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju, kako bi se njihova bolest držala pod kontrolom. Navela je i da je donacija pik floumetara, za određeni broj bolesnika, veoma značajna, da je to uređaj kojim se kontroliše jedan od parametara plućne funkcije i pokazatelj je da li je bolest pod kontrolom ili ne.

Pacijent duva u uređaj tri puta ujutru i tri puta uveče, tako se meri i prati razlika protoka vazduha u jutarnjim i dnevnim satima i u zavisnosti od toga koliko zabeležene vrednosti variraju tokom dana, preduzimaju se dalji koraci.

Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da je kod četvrtine lečenih pacijenata astma nekontrolisana, a ponegde čak i kod polovine pacijenata. Kod velikog broja pacijenata, zbog neadekvatne terapije i nepravilne upotrebe inhalera, dolazi do česte pojave simptoma, poput gušenja i napada, koji se samo trenutno saniraju lekovima za olakšanje simptoma.

Pročitajte i ovo

Izvor: Tanjug

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije