Dijabetološki savez Srbije saopštio je da je gotovo trećina preminulih od virusa korona imala dijabetes i podsetio da su od samog početka pandemije osobe obolele od dijabetesa označene kao vrlo rizična grupa za razvoj teške kliničke slike.

Naročito su u riziku one osobe koje uz loše regulisan nivo šećara u krivi imaju i pridružene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja.

Međutim, osobe koje imaju dijabetes, napominju lekari, nemaju veću verovatnoću da dobiju virus korona nego opšta populacija, ali infekcija korona virusom može im izazvati teže simptome i komplikacije.

Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika virusa korona od opšte populacije.

Povećan rizik od teških formi bolesti potvrđuju i rezultati mnogobrojnih studija iz zemalja koje su bile teško pogođene virusom COVID-19.

Tako je na primer u Italiji 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od COVID-19 imalo dijabetes, dok je u SAD-u 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu negu imalo šećernu bolest, a u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo hronično povišen šećer u krvi.

Situacija u Velikoj Britaniji je bila takva da 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 je bilo povezano sa dijabetesom.

Istraživanja su pokazala da pacijenti sa dijabetesom, koji dobiju kovid infekciju, imaju veći rizik da budu primljeni na intenzivnu negu.

Postoji značajna veza između dijabetesa i povećane smrtnosti, a dva puta je češće ozbiljno oboljenje od kovid infekcije kod bolesnika sa dijabetesom, u poređenju sa asimptomatskim bolesnicima.

Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže da je dijabetes kompleksna, ozbiljna i opasna bolest koja ne boli i ljudi zato upadaju u tu “zamku” i zanemaruju terapiju i zdrav stil života koji je važan kod dijabetesa tipa 2.

"Na sve to utiče i kompleksnost terapije, jer oboleli od dijabetesa tip 2 često imaju i bolesti srca, pridružene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi gde praktično jedna tableta može da zameni tri, četiri, da dobro reguliše šećer, smanji krvni pritisak i spreči komplikacije", navodi Opačić.

I zato, kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, dodaje on, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se već šest godina koristi širom Evrope.

"Međutim sve nas je obradovala najava direktorke RFZO-a da će u najskorije vreme staviti savremene lekove za dijabetes na pozitivnu listu", ističe Opačić. U saopštenju Dijabetološkog saveza Srbije navodi se da je inovativni pristup lečenja dijabetesa podržan još 2018. godine i od evropskog i od američkog Udruženja za dijabetes.

Dodaju i da je aktuelna pandemija, u kojoj su dijabetičari posebno ugroženi, dodatni alarm da je primena modernog pristupa terapiji dijabetesa važnija nego ikada pre.

Izvor: Tanjug