Sa granice Srbije inspekcija je već više puta vraćala pošiljke susama iz Indije, a vest da je to ponovo učinjeno navela je mnoge da se zapitaju šta je zapravo sporno u vezi sa ovim popularnim začinom. Naime, ubrzo nakon što je prošle nedelje stigla vest da je sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom, granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije.

Zatim  je objavljeno i to da je kompanija "Delez Srbija" saopštila da je iz svih objekata povukla proizvod privatne robne marke "Premia susam seme" od 100 grama, proizvođača Moravka pro. Sve ovo navodi na pitanje šta će se desiti sa onima koji u Srbiji prave proizvode od susama. Takvih je, ipak, po svemu sudeći, malo, a nisu uvek ni otvoreni za razgovor na ovu temu. Kako prenose mediji, iz firme Alvasari u Beogradu koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom paste od susama (tahini) i alve kažu da "vest da indijski susam nije bezbedan po zdravlje nije nikakva novost, on je već dugo otrovan raznim hemikalijama koje se koriste da ne bi užegao na tom dugom putu ka evropskim zemljama.

Ljudi ovde su sada obratili više pažnje na to pitanje, jer je cela priča potekla iz Mađarske", napominju u ovoj firmi. Kako dodaju, to je i razlog zbog kog svoje sirovine nabavljaju iz drugog kraja sveta. "Već 15 godina koristimo susam iz Sudana, koji je prirodan, bez hemikalija i nismo imali nikakvih problema", ističu. Naglašavaju, ipak, da očekuju promene na tržištu.

Evropska komisija je pojačala kontrolu nad susamom koji stiže iz Indije još u oktobru 2020. godine pošto su u njemu otkrivene visoke količine etilen oksida.

Ova supstanca predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje jer je svrstana u karcinogene i mutagene otrove. To znači da ne možete njime da se bukvalno otrujete kad ga jedete, već da je opasan ako se jede stalno i to duže vreme.

Izvor: Lepa&Srećna / B92