Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO IMA PESTICIDA NA RAZNIM SORTAMA VOĆA I POVRĆA: gde se zadržavaju hemikalije i kako da ih operete

Ukoliko se pesticidi primenjuju stručno i vodi računa o karenci, sa povrćem i voćem nema problema!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zbog svoje nežne pokožice koja se mora oprezno prati, jagode i maline predstavljaju najveću opasnost po zdravlje ljudi jer se na njima najlakše zadržavaju pesticidi, te nije redak slučaj da se na tom voću zatiče veća koncentracija zaštitnih sredstava od dozvoljene.

To nam je potrvdio prof. dr Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji kaže i da je i sama struktura ploda jagode i maline sa brojnim mikroudubljenjima jako pogodna za zaostajanje pesticida.

- Ova godina je jako specifična jer je loše vreme uticalo na brzo propadanje ploda, pa je bilo potrebno redovno tretirati biljke da bi se zaštitile. Konzumenti svakako moraju biti oprezni i dobro oprati to voće što je mnogo teže nego, na primer, kod jabuke koja se u najgorem slučaju može i oljuštiti. Olakšavajuća okolnost je na strani malina zato što se one malo jedu u sirovom stanju, a većina ode u preradu – objašnjava nam dr Stević.

PROČITAJTE JOŠ: OVI PESTICIDI IZAZIVAJU RAK I RAZARAJU ENDOKRINI SISTEM A IPAK SE PRODAJU U SRBIJI: evo na kom voću i povrću se ovi pesticidi najduže zadržavaju

Dodaje i da je kod jagoda vrlo kratak agrotehnički rok od cvetanja do berbe, te da je ona naročito u fazi zrelosti izložena patogenima i štetočima, kao i truleži te da se tretirate i pred samu berbu.

Dr Stević kaže da je i breskva voće kod kojeg se relativno često nalazi povećana koncentracija pesticida.

- Breskva se dosta tretira. Probleme prave insekticidi koji se koriste blizu berbe i fungicidi. Kod breskve je stanje nešto povoljnije u odnosu na jagode i maline, ali nepovoljnije u odnosu na jabuku - kaže dr Stević.

Jabuka je voće koje se najviše tretira, pogotovo u zemljama iz kojih je uvozimo, kao što su Italija i Poljska.

- Oni tretiraju jabuku od 22 do 24 puta. Naše jabuke, u zavisnosti od sorte, tretiraju se od 15 od 18 puta – tvrdi naš sagovornik.

Međutim, objašnjava, to ne znači da u njoj ima najviše ostataka pesticida.

- Jabuka ima daleko duži vegetacioni period od jagoda, a nema tretiranja na tri nedelje pre berbe i najveći deo tretiranja obavi se već do maja – ističe dr Stević.

Trenutno aktuelne kajsija i šljiva prema rečima dr Stevića nisu toliko rizične što se zaostataka pesticida tiče.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije