Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORA LIMUNA DEFINITIVNO NIJE ZA UPOTREBU: citrusi se redovno prskaju opasnim otrovima

Nutricionisti upozoravaju da kora limuna nije za jelo i ne preporučuje se ni u kolačima i dijetama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon što su inspektori u Srbiji utvrdili da je paradajz sa "korom koja nije za ljudsku ishranu", ipak bezbedan i da je došlo do greške na deklaraciji, nutricionisti su upozorili javnost da ipak postoji kora koju nikako ne bismo smeli da koristimo u ishrani.

"Sa sigurnošću tvrdimo da je taj paradajz bezbedan za ishranu. Reč je o tehničkoj grešci i propustu uvoznika, koji se inače bavi uvozom agruma, pa se na deklaraciji našao natpis “kora nije za ljudsku ishranu”", izjavio je Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije ministarstva poljoprivrede.

Dakle, paradajz je bezbedan, ali postoji biljka koju koristimo a čija je kora je zaista problematična.

PROČITAJTE JOŠ: PARADAJZ KOJI JE UPLAŠIO SRBIJU IPAK BEZBEDAN, TVRDI INSPEKCIJA: da li je pogrešna deklaracija kriva za uzbunu među potrošačima

Sećate se svih onih bakinih kolača sa rendanom koricom limuna i savršenih "zdravih" pića?

Ipak, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite pre nego što počnete da rendate agrume, jer kora ovog voća nije za jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.

Da bi se citrusi dugo održali svežim tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida.

Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja koje izazivaju gljivice.

Zato se oni odmah posle berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici.

PROČITAJTE JOŠ: UMESTO HRANE PUNE OTROVA I PESTICIDA: ovo je najzdravija hrana za 2018. godinu

Pranje vodom, pa čak i dugotrajno potapanje, ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.

Domaćicama se preporučuje da radije upotrebljavaju fabričke aditive za kolače. Oni su zdraviji, jer takvi proizvodi su strogo kontrolisani i na deklaraciji bar tačno piše šta sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te materije su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru koja je direktno tretirana pesticidima i u kojoj ima daleko najviše štetnih materija vodi u sigurnu bolest.

Tekst: Rada Nikolić

Izvor: Blic žena

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije