Nutricionisti često ističu „četiri bele smrti“ kada je reč o namirnicama koje štete organizmu: so, šećer, brašno i masti. U belom hlebu se nalaze sve četiri. A šta se dešava sa našim imunitetom kada konzumiramo hleb, otkrivaju nam stručnjaci.

Doktor Džoš Aku, osnivač "Ancient Nutrition i DrAke.com" kaže da je hrana sačinjena od ovih namirnica tihi "ubica" našeg imuniteta: „Beli hleb, kolači, torte, kiflice i sva slatka peciva napravljena od belog brašna ne samo da su izvor praznih kalorija već imaju veoma nisku hranljivu vrednost. Ovakva hrana doprinosi povećanju telesne težine i pojačava rizike od gojaznosti i inuslinske rezistencije.“

Sa prestankom unošenja belog hleba regulisali biste višak vode koja se vezuje za svaki gram ugljenog hidrata. Takođe biste smanjili nepotreban osećaj gladi koji mozak šalje, jer kada unosite hranu punu ugljenih hidrata ona naglo diže šećer u krvi i istom brzinom ga obara, što dovodi do konfuzije u našem telu.

Prema doktoru, ova hrana takođe utiče i na brže obolevanje od gripa i prehlada usled oslabljenog imunskog odgovora na infekcije.

"Važno je da znamo da naš organizam zadržava svu količinu ugljenih hidrata koju unesemo kroz hranu. Naravno, deo te energije će biti iskorišćen za funkcionisanje mišića i organa, ali će sav višak šećera biti pretvoren u masnoće. To uzrokuje visok nivo triglicerida i masnoća u krvi što dalje povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Ugljeni hidrati se smatraju jednim od glavnih krivaca za nastanak gojaznosti", kaže za „Žena.rs“ Jovana Srejić Ferluga, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar.

Ona podseća na to koliko su „četiri bele smrti“ štetne po čovekov organizam: "Hrana koja doprinosi nastanku inflamacija odnosno upala jeste beli šećer, belo brašno, trans masnoće-hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana biljna ulja, prevelik unos omega 6 masnoća koji ne prati adekvatan unos omega 3 masnoća, unos alkohola, unos veštačkih dodataka.“

„Šećer, a tu mislimo na belo brašno, proizvode od belog brašna, kao i svu hranu koja sadrži saharozu smanjuje aktivnost imunog sistema. Bela krvna zrnca su čak 40 odsto manje efikasna u borbi protiv bakterija-do čega dolazi 30 minuta nakon konzumiranja slatkiša i traje do četiri sata", objašnjava.

Takođe je naglasila negativan uticaj i šećera na vitamin C: "Najjednostavnije rečeno, šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ova dva jedinjenja su vrlo slični molekuli, kojima je za ulazak u ćelije potrebna pomoć insulina. Ako u krvi ima previše šećera, vitamin C će verovatno izgubiti ovu trku jer previše šećera može ograničiti ulazak vitamina u ćelije. I onda imamo ćelije pune šećera dok vitamin C, kao jedan od najsnažnijih antioksidanasa, ostaje u krvi."

Izvor: Lepa&Srećna