Jedna od najčešćih komplikacija infekcije korona virusom jeste upala pluća. Ali nije nužno da će svaka upala koja se javi u periodu trajanja pandemije biti posledica zaraze ovim virusom. Pa kako razlikovati pneumoniju koju izaziva kovid-19?

Jedini ispravan odgovor na ovo pitanje jeste da posetite lekara. "Prvi i opšti simptomi upale pluća su povišena temperatura, osećaj nedostatka vazduha i kratak dah, bol u grudima ili leđima, ubrzano disanje i lupanje srca. Ponekad je ovo stanje praćeno i suvim kašljem i iskašljavanjem. Kada je u pitanju pneumonija koju izaziva kovid-19, rendgenski snimak pokazuje obostranu upalu pluća i najčešće se uočavaju senke ili mrlje po plućima, a najteža slika su takozvana bela pluća", objasnila je pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

U strahu da nemamo neki prikriveni simptom korone, većina nas neprestano "osluškuje pluća", proverava disanje i trudi se da razazna da li zvuče čudno... Medicinski sajt WebMd objavio je snimak na kome se tačno čuje razlika između zdravih pluća i onih koja su zahvaćena upalom.

Na snimku se prvo čuje kako zvuče zdrava pluća. Zatim se objašnjava da ako se prilikom udaha ili izdaha čuje šuštanje, to može da ukazuje na hroničnu opstruktivnu bolest ili na astmu. Ronči, podvrsta šištanja, zvuči kao hrkanje i uglavnom je posledica nakupljenog sekreta u plućima i upale u disajnim putevima. Ovakav zvuk je tipičan za upalu pluća, bronhitis, kao i cističnu fibrozu.

Prodoran, pištavi zvuk koji se naziva stridor ukazuje da postoji blokada u vazdušnim putevima, a uzrok može biti mehaničke prirode (gušenje nečim) ili alergijska reakcija. Kad u plućima postoji tečnost, čuje se zvuk nalik pucketanju, a ovo se dešava kod upale pluća ili zastoja srca. Na istom sajtu postoje i snimci koji pokazuju kako se razvija upala pluća.

Prvo se alveole, mali, kesasti mehurići, na jednom ili oba plućna krila inficiraju. Zatim dolazi do upale i ovi mehurići se pune gnojem ili tečnošću. Infekcija dalje zahvata veći deo jednog ili oba plućna krila.

Vrlo važno je da znate da ukoliko sumnjate da imate upalu pluća ili ste primetili promene u disanju, obavezno potražite pomoć lekara. Ni u kom slučaju se nemojte sami lečiti ili uspostavljati dijagnozu.

Izvor: MONDO