Simptomi raka želuca u početku su vrlo nejasni, pa liče na običnu gorušicu, piše Lepa & Srećna

Podrigivanje i gasovi, takođe su među znacima koje ćemo pripisati obilnijem ručku ili hrani koja nam nije prijala. Naime, loše varenje sve je češća pojava u svim generacijama. Zato se i teško otkriva rakželuca, sve dok maligne promene ne odmaknu do kasnije faze.

Tada se karcinom može prepoznati po tri izuzetno zabrinjavajuća simptoma: krv u stolici koja ponekad dovodi i do crne boje, gubitak apetita kao i prateći gubitak na težini i energiji

Zato je veoma važno već u ranom stadijumu proveriti znake koje ukazuju na mogući rak želuca. Među njima su i anemija, povraćanje ili nadimanje stomaka. Ova tri znaka mogu biti znak i drugih oboljenja pa je neophodno postaviti lekarsku dijagnozu. 

Rak želuca leči se hiruškim zahvatom, hemoterapijom, zračenjem i imunoterapijom. 

KAKO DA SPREČITE NASTANAK HEMOROIDA: ako ovo uradite, nikada nećete imati problem sa šuljevima

AKO OSEĆATE OVO U USTIMA, NEDOSTAJE VAM ŽIVOTNO VAŽAN VITAMIN: 3 znaka da se telo bori sa opasnom anemijom

CURI VAM NOS I KAŠLJETE: možda nije prehlada, već ova jeziva infekcija

OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE: ovu hranu izbegavajte ako želite ravan stomak

Nadimanje stomaka uzrokovano je određenim namirnicama ili preterivanjem u jelu, ali malo ko zna da ovo povrće izaziva nadutost i gasove, piše Lepa & srećna.

Promena režima ishrane i načina na koji jedemo može smanjiti rizik od nadimanja stomaka. Međutim, dokazano je da je jedan od najvećih uzroka za ovo stanje povrće koji mnogi stavljaju u skoro svako jelo - crni luk. Crni luk sadrži vlakna koja izazivaju nadimanje, a osobe koje su osetljive na neke od sastojaka luka mogu već i zbog male količine osetiti grčeve u stomaku. Nutricionisti savetuju da oni koje često imaju problem sa nadimanjem smanje konzumaciju luka, naročito sirovog.

Stručnjaci ističu da, ukoliko jedete kuvani luk, smanjujete rizik od nadimanja. Još neke vrste povrća uzrokuju gasove, najpre karfiol, prokelj i brokoli. Najbolji savet za sprečavanje nadimanja jeste da jedete redovno, više malih obroka u toku dana, ne pričate dok jedete i da obrok pojedete polako.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA PREPOZNATE KANCER NA KOŽI

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A