Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVA BOLEST SE PONOVO POJAVILA I DOVODI DO GUBITKA SVESTI I PUCANJA PLUĆA: evo šta sve treba da znate o velikom kašlju

Istraživanja su pokazala da je veliki kašalj registrovan u mestima gde nema nadzora nad ovom bolešću! Evo kako počinje pertusis!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Među obolelima od respiratornih infekcija gotovo sigurno ima i onih koji boluju od velikog kašlja, koji se smatra iskorenjenim. Međutim, mnogi slučajevi ove bolesti ostaju neidentifikovani, jer lekari, naročito oni mlađi, ne umeju da je prepoznaju.

Istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodina, upravo to i dokazuje. Njihovi rezultati, koje "Blic" ekskluzivno predstavlja, pokazuju da je pertusis ili veliki kašalj, u periodu od 2012. do 2014. na teritoriji Pokrajine, bio registrovan u 298 slučajeva, što je četiri puta više u odnosu na ostale delove Srbije, gde nadzora nad ovom bolešću uglavnom nema.

U ispitivanom periodu, svaki treći oboleli od velikog kašlja je bio na bolničkom lečenju zbog upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, upornog provocirajućeg kašlja sa zacenjivanjem i povraćanjem, gubitka svesti, kao i pneumotoraksa, odnosno "pucanja pluća".

PROČITAJTE JOŠ: OD OVOGA UMIRE NAJVIŠE ŽENA U SRBIJI: lekari u Nišu postavili dijagnozu za 1 sat i spasli ženi život operacijom kakva dosad nije izvedena

- Uvidom u rezultate stručne i naučne literature u periodu 2000-2010. godine uvideli smo da je pertusis oboljenje koje je prisutno širom sveta. Međutim, registrovani slučajevi velikog kašlja u našoj zemlji bili su daleko ispod proseka u zemljama u kojima je uspostavljen moderan nadzor nad ovom bolešću - kaže za "Blic" prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina.

Prema njegovim rečima, uvođenjem takvog nadzora, u okviru Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja, za teritoriju Vojvodine 2012. godine, stvoreni su uslovi da se utvrdi učestalost i distribucija pertusisa na teritoriji Novog Sada, a kasnije i šire u Vojvodini.

- U nadzor su bili uključeni Dom zdravlja Novi Sad i ustanove tercijarnog tipa. Za samo prva tri meseca sprovođenja aktivnog nadzora, stopa pojave velikog kašlja bila je veća nego za prethodnih deset godina - kaže za prof. dr Petrović.

Lekari u Vojvodini, koji su bili uključeni u nadzor, pre nego što je pokrenuto istraživanje, bili su edukovani kako da prepoznaju ovo oboljenje.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate koje su komplikacije kod velikog kašlja!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije