Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA RAK PLUĆA U PODMUKLOM OBLIKU MOŽE DA UBIJE BOLESNIKA ZA 2 MESECA: simptomi, dijagnoza i lečenje karcinoma bronha

Ako kašalj ne prolazi duže od tri nedelje, ponavlja se bronhitis, osećaj malaksalosti i gubitak apetita, posetite lekara i proverite da li treba primeniti neke od dijagnostičkih metoda za otkrivanje plućnog karcinoma.

  Izvor: Foto: Shutterstock, Profimedia

Tipičan oboleli od karcinoma pluća je muškarac, stariji od 40 godina, pušač, izložen aerozagađenju... broj obolelih u Srbiji raste. Nažalost, za 85 odsto njih nema spasa, jer se bolest kasno otkrije.

Osnovni elementi dijagnoze

Početak je podmukao sa kašljem, lokalizovanim šištanjem u grudima ili hemoptizijama. Oboljenje je često asimptomatsko (nema simptoma). Ponekad se prezentira u vidu perzistirajuće pneumonije (upale pluća), atelektaze ili pleurita (upale plućne maramice), sa hemoragičnim izlivom ili se otkriva na rentgenogramu grudnog koša u vidu nodularne senke u plućnom parenhimu.

Katkad, početni simptomi mogu poticati od metastaza tumora u raznim organima.

Početni simptomi bronhogenog karcinoma mogu isto tako da idu pod slikom raznih endokrinih i neuromuskularnih oboljenja ili biohemijskih poremećaja.

Bronhogeni karcinom je karcinom koji nastaje iz sluzokože bronhijalnog stabla i predstavlja najčešći oblik intratorakalnih malignoma. Javlja se pretežno u muškaraca (zastupljenost muškog i ženskog pola je u razmeru 8:1). U pogledu uzrasta, tumor se može javiti u bilo kom životnom dobu, mada najčešće oboljevaju osobe starije od 40 godina.

Još uvek se ne zna tačno kakvu ulogu u nastanku bronhogenog karcinoma igraju razni genetski i egzogeni faktori (faktori spoljne sredine i okoline). Zna se međutim, da se karcinom retko javlja kod nepušača. Tumor daje često metastaze, kako lokalne u rebra, medijastinalne organe i nervne pleksuse, koje se objašnjavaju lokalnom invazijom tumora, tako i udaljene u jetru, nadbubrežne žlezde, bubrege i mozak.

PROČITAJTE JOŠ: OPREZ ZA ONKOLOŠKE BOLESNIKE - OVA HRANA PODSTIČE ŠIRENJE RAKA DOJKE: evo koje namirnice podstiču metastaze kancera

Klinički nalazi

A. Simptomi i znaci: u najvažnije simptome bronhogenog karcinoma, koji nastaju usled nadražaja, erozije ili parcijalne opstrukcije bronha, spadaju uporni, suvi, nadražajni, neproduktivni kašalj, hemoptizije i perzistirajuće lokalizovano šištanje u grudima. Neretko, tumor može da ne daje nikakve simptome, naročito u početku. Često se navedeni simptomi, naročito kašalj, pripisuju kašlju usled pušenja ili hroničnom bronhitisu.

U kliničkoj slici često dominiraju znaci plućne infekcije (pneumonitis, apsces pluća), koji se razvijaju distalno od mesta bronhijalne opstrukcije i na taj način mogu da maskiraju prisustvo tumora, kao osnovnog uzroka navedenih simptoma. Zbog toga, u svim atipičnim inflamatornim lezijama (koje imaju perzistirajući, recidivirajući karakter ili slabo reaguju na terapiju), treba posumnjati na karcinom bronhusa, kao primarno oboljenje.

Početni simptomi (koji se najranije javljaju) bronhijalnog karcinoma često potiču od metastaza tumora. Tako na primer, u slučaju metastaza u kosti i pleuru, inicijalni simptomi mogu biti razni bolovi u kostima i grudima ili razni neurološki znaci i simptomi ako se radi o metastazama karcinoma u mozak. (Nijedna kraniotomija bez prethodnog rentgenograma grudnog koša).

Objektivno na plućima, kod karcinoma bronha, uglavnom se mogu naći znaci opstrukcije bronha, znaci zahvaćenosti pleure tumorom i najzad simptomi invazije tumora u medijastinalne organe. U slučajevima solitarnih karcinoma malih razmera, koji ne dovode do primetnog suženja (opstrukcije) bronha, objektivno ne postoje nikakvi fizikalni znaci. Nasuprot tome, ako su u pitanju tumori čije su dimenzije dovoljno velike da dovode do parcijalne ili kompletne opstrukcije bronha, objektivno se (a i rentgenski) mogu naći znaci stenoze bronha, atelektaze ili infiltracije plućnog parenhima.

U nekih osoba sa jasno ograničenim i lokalizovanim bronhogenim karcinomom vrlo brzo dolazi do pojave maljičastih prstiju šaka, edema na ekstremitetima koji ne ostavljaju otisak na pritisak prstima i periostalnog rasta kostiju (što se vidi na retgenskom snimku). Poznato je da ovi simptomi mogu tako brzo da se razvijaju da prethode pojavi rentgenski vidljivih znakova karcinoma. Osim toga, poznato je da ovi simptomi vrlo brzo, skoro spektakularno, iščezavaju nakon hirurškog odstranjenja tumora.

Koji još simptomi mogu da ukazuju na karcinom pluća, pročitajte NA SLEDEĆOJ STRANICI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije