Listovi ruzmarina sadrže pravi lekoviti vitaminski koktel, jer je ova zimzelena biljka bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6 i B12, a u njemu ćete naći i vitamine C, D, E i K. Zato je on jedan od najjačih antioskidanasa u prirodi i mnogi savetuju da ga uzimate sa kurkumom.

Čaj od ruzmarina može da pomogne prilikom slabog varenja ali kod bolnih menstrualnih ciklusa, a dodajte mu na vrh noža malo praha kurkume. Moćni sastojci čine da čak i samo udisanje eteričnog ulja ruzmarina može da ublaži glavobolju a i da pojača koncentraciju.

Ako želite da sačuvate najjače sastojke ruzmarina, možete i sami da napravite napitak koji osvežava i jača telo. Potrebno vam je 2 grančice ruzmarina, 3 limuna i 8 kašika smeđeg šećera. Kuvajte ovu mešavinu u 1 litru vode na tihoj vatri dok ne uvri na polovinu. Za jačanje organizma savetuje se da se pije u turama od po osam dana, po pola šoljice dnevno.

Inače, čaj i ulje od ruzmarina može se koristiti i za negu kose i vlasišta, naročito ako primetite da vam kosa pojačano opada. 

Izvor: Lepa&Srećna