Zglob je mesto na kome se spajaju dve ili više kosti, koje su povezane hrskavicom. U samom zglobu se nalazi gusta, beličasta, tzv. sinovijalna tečnost. Ona ima ulogu "ulja za podmazivanje", jer smanjuje trenje između kostiju.

PROČITAJTE VIŠE: Upoznajte đavolju kandžu: biljka koja leči artritis i reumu

Prilikom pucketanja prstiju, vrećica zaštitne tečnosti se rasteže, što dovodi do stvaranja mehurića u sinovijalnoj tečnosti. Pucanje tih mehurića, stvara prepoznatljiv zvuk.

O ovom medicinskom fenomenu, sproveden je mali broj istraživanja.

Jedno od najpoznatijih je istraživanje koje je nagrađeno Ig Nobelovom nagradom 2009. godine. Naime, kalifornijski doktor Donald Unger je dva puta dnevno, tokom 60 godina pucketao prste na levoj ruci, dok sa desnom rukom nije radio ništa. Posle ovog neobičnog istraživanja, Donald je zaključio da ne postoje nikakve razlike između te dve ruke, odnosno da ni na jednoj nije dobio artirits.

PROČITAJTE VIŠE: Brokolijem protiv osteoartritisa

Nekolicina lekara, koja su se pozabavila ovom tematikom obavila su radiološka ispitivanja putem nove tehnologije- 3D rendgena i magnetne rezonance. Ispitivanjima je ustanovljeno da jedini poremećaj koje pucketanje može izazvati jeste istegnuće ligamenata, čiji simptomi traju najduže 10 dana. Oni smatraju da se ova navika ne može odraziti loše po zdravlje ljudi.

I pored ovih ispitivanja, nauka nije uspela da dođe do konkretnih rezultata zbog kojih bi trebalo da se odreknemo ove ružne navike. Ipak, mi vam preporučujemo da razmislite o tome!