Čia semenke sad više nisu samo moderna hrana, već jedan od glavnih stubova zdrave ishrane, piše Lepa & Srećna.

Danas možemo da ih kupimo u svim supermarketima, a posipamo ih po salatama, krompirićima, kolačima i gustim sokovima. Evo zašto ih treba uvrstiti u svakodnevne obroke.

1. Čia semenke imaju visok sadržaj vlakana.

Savetuje se između 25 i 30 grama čia semenki svakog dana, a time ćete uneti 10 grama vlakana. To je čak 40 odsto dnevnih potreba, a obezbedićete i uslove za razvoj zdravih bakterija u gastro traktu koje su neophodne za imunitet.

Vlakna utiču na povećanje zdravog i smanjenje lošeg holesterola pa su čia semenke važne i za zdravlje srca.

2. Čia semenke sadrže omega-3 masnu kiselinu.

Biljna omega-3 masna kiselina sadrži kiselinu poznatu pod skraćenicom ALA - alfalinoleinska kiselina, koja poboljšava cirkulaciju i deluje protivupalno. Otuda čia semenke mogu da doprinesu smirivanju upalnih procesa na koži, a koriste svima koji pate od upala.

3. Čia semenke su dobre za kosti.

Ovo seme sadrži nekoliko minerala ključnih za zdrave kosti: kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ova kombinacija minerala, uz redovnu zdravu ishranu i fizičku aktivnost, štiti gustinu kostiju. Zato su čia semenke posebno važne za osobe koje moraju da izbegavaju mlečne proizvode.

Čia seme možete jesti suvo, ali imajte na umu da ono povlači dosta vode pa zato toliko treba i da popijete - količina semena i vode treba da bude u razmeri 1 prema 12.

Najbolje je da čia seme potopite u vodu ili mleko i tako ga koristite za pripremu pudinga ili poslastica. Najbolje je da stoji barem 30 minuta pre dalje upotrebe. Natapanjem se čia seme "aktivira" i tako se mnogo bolje mogu iskoristiti njegova dragocena svojstva.

Treći način je da čia seme sameljete u prah, a takvog ga možete dodati u bilo koje brašno i upotrebiti za pripremu slanih i slatkih peciva.

Izvor: Lepa & Srećna