Srce je  organ koji se najviše povezuje sa emocijama. Sve naše strahove, brige, radosti, ovaj mali organ težak svega 300-350 grama, „prerađuje“ kako zna i ume čitavog našeg života. Njegovu veličinu najčešće porede sa stisnutom pesnicom, što možda nije slučajno. Srce trpi mnogo toga. Kako mu sačuvati vitalnost?

Na zdravlje srca posebnu pažnju treba obratiti tokom leta. Istraživanje Američkog udruženja za prevenciju srčanih bolesti (American Heart Association) utvrdilo je da samo dva dana ekstremne vrućine višestruko povećava rizik od srčanog udara. Ukoliko je vrućina praćena vlagom, znoj se ne isparava, smanjena je prirodna regulacija temperature, pa može doći do skoka krvnog pritiska i rizika od infarkta.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SE GOJITE ČIM UGLEDATE HLEB? TO JE MOGUĆE: evo kako da prepoznate da li ste neosetljivi na insulin!

U čast Svetskog dana srca, koji se obeležava svakog 29. septembra, podsećamo na savete stručnjaka kako da zaštitite srce!

Ne preskačite doručak

Preskakanje doručka ne prija našem srcu. Nutricionisti sa Univerziteta Harvard istraživali su ovaj fenomen sa stanovišta zdravlja srca i došli do podatka da je više od 27 odsto pacijenata s preležanim infarktom preskakalo doručak. Objašnjenje: ukidanje prvog obroka uzrokuje znatno veću potrošnju kalorija prilikom narednih obroka. Istraživači takođe upozoravaju da još jedna loša navika može biti fatalna za srce, a to je kasna večera, koja uvećava rizik od infarkta za 55 odsto.

Dobro perite zube

Redovno održavanje higijene zuba je neophodno. Zube treba prati ujutru, posle svakog obroka i uveče. Neadekvatna nega zuba i prisustvo oralnih bakterija nose rizik za bolesti srca. Bez obzira na opšte zdravlje, s lošim zubima rastu rizici od kardiovaskularnih oboljenja. Bakterija koja izaziva truljenje zuba može dospeti u krvotok i prouzrokovati formiranje ugrušaka, naročito prilikom krvarenja desni.

Vodite ljubav

Kao i svaka druga fizička aktivnost, i seksualni čin podstiče rad srčanog mišića. Pospešuje vensku i arterijsku cirkulaciju, jača srčani mišić i oslobađa opuštajuće hormone. Rezultat: parovi koji vode ljubav dva puta nedeljno za 45 odsto smanjuju rizik od srčanih bolesti u odnosu na one koji su intimni samo jednom mesečno. Treba imati u vidu i posredne efekte seksa na zdravlje srca, kao što su zdraviji san, smanjenje stresa...

Fizička aktivnost je obavezna

Srce je pre svega mišić i što je utreniraniji, to bolje funkcioniše. Ono što srcu  najviše prija jesu redovne vežbe izdržljivosti – trčanje, vožnja bicikla, pešačenje, planinarenje, plivanje. Jedan sat hoda odnosno 6-7 kilometara dnevno, tri puta nedeljno, poboljšava za 12 odsto snagu srčane pumpe, tvrde stručnjaci. Daleko ste od toga? Ne paničite. Smatra se i da fizička aktivnost od pola sata dnevno (ili 10.000 koraka) značajno doprinosi zdavlju srca.

Prestanite da pušite

Ako pušite samo 3-4 cigarete dnevno trostruko povećavate mogućnost nekog kardiovaskularnog incidenta, upozoravaju lekari. Skok krvnog pritiska, ubrzanje srčanog ritma i smanjen nivo kiseonika u krvi, nose rizik od spazma krvnih sudova, infarkta i tromboze.

Ostatak teksta pročitajte ovde

PageBreak

Smanjite unos soli

Muškarci u proseku dnevno konzumiraju 10 g, a žene 8 g soli, dok optimalan unos ne bi smeo da je veći od 5 g. Višak soli direktno povećava krvni pritisak, uz rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova. Sručnjaci savetuju: Solite oprezno i pazite na skrivene soli u svakodnevnim namirnicama kakvi su hleb, suvomesnati proizvodi, konzerve, industrijski sosevi...

PROČITAJTE JOŠ: ČUDESAN LEK IZ PRIRODE: kako nas đumbir štiti od bolesti

Čuvajte se viška kilograma

Srce ne voli preterane obline, naročito kada su locirane na trbuhu. Ukoliko je obim struka veći od 88 cm kod žena odnosno 102 sm kod muškaraca, reč je o abdominalnoj gojaznosti, koja ugrožava zdravlje srca. O prekomernoj težini govorimo kada obim struka prelazi 80 odnosno 91 cm, što je takođe signal za promenu životnih navika. 

Proverite nivo holestreola

Stručnjaci savetuju da od 20. godine holesterol kontrolišemo na svakih pet godina ako je u normalnim granicama, a i češće ukoliko je povišen. Dokazano je: što je viši nivo holesterola, to je veći rizik od infarkta. 

Redovna kontrola krvnog pristiska nakon 40. godine

Povišen krvni pritisak prekomerno opterećuje srce i uzrokuje aterosklerozu. Pošto često nije praćen nikakvim simptomima, jedini način kontrole je redovno merenje, naročito posle 40. godine. Pritisak je povišen kada je mu je vrednost veća od 140/90.

Naučite da se nosite sa stresom

Hronični stres je opasan za srce, upozoravaju lekari. Smatra se da je stres kao faktor rizika od infarkta čak ispred pušenja i povišenog holesterola. Ne samo što ubrzava srčani ritam i povećava krvni pritisak već inicira rizično ponašanje, kao što su pušenje, više alkohola, masna hrana, slatkiši...

Još saveta pročitajte na sledećoj strani

PageBreak


Jedite nekoliko kockica crne čokolade dnevno

Redovno konzumiranje crne čokolade u umerenim količinama smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Objašnjenje: kakao je bogat flavonoidima i antioksidantima koji ograničavaju stvaranje lošeg holesterola i sprečavaju skok krvnog pritiska. Crna čokolada bogata je i magnezijumom koji je glavni borac protiv stresa. Preporučena količina je 10-20 g dnevno.

Primenjujte mediteranski način ishrane

Ako usvojite jelovnik mediteranske kuhinje, smanjujete rizik od bolesti srca za 30 odsto, tvrde stručnjaci. Na meniju treba imati sasvim malo crvenog mesa i suvomesnatih proizvoda, a mnogo ribe (naročito lososa, sardine i skuše) i povrća, maslinovog ulja.

Izbegavajte  slatka gazirana pića

Nalivanje zaslađenim gaziranim pićima za 48 odsto povećava rizik od metaboličkih poremećaja (povećanje holesterola, hipertenzija, gojaznost), što može dovesti do kardiovaskularnih oboljenja i šećerne bolesti koja je takođe faktor rizika za srčane bolesti. Osim što sadrže veliku količinu šećera, gazirani sokovi povećavaju apetit.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI VAS TRUJU VAŠA SOPSTVENA CREVA: evo kako da zaustavimo epidemiju autizma, astme, ekcema, alergija i dijabetesa

Spavajte 6-8 sati dnevno

Zdrav san je značajan za zdravlje srca. Međutim, ne treba spavati ni  previše. Američki istraživači došli su do zaključka da su osobe koje noću spavaju manje od šest sati, pod duplo većim rizikom od šloga ili infarkta, dok se oni čiji san traje duže od osam sati izlažu dvostruko većoj opasnosti od angine pektoris.

Družite se sa prijateljima

Samoća je veliki neprijatelj srca, upozoravaju stručnjaci. Prema Francuskom udruženju kardiologa, osobe koje žive same ili se lišavaju društvenih kontakata dvostruko više su izložene su riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Društvena izolacija često podrazumeva i preterano sedenje, gojenje, povišen krvni pritisak, pušenje, alkoholizam, potištenost i apatiju... Prema tome, izađite, uživajte u prirodi, družite se s prijateljima. 

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna