Čaj od đumbira od davnina se koristi širom Azije, ali u poslednje vreme sve je popularniji i na Zapadu, kao i kod nas. U tradicionalnoj kineskoj i ajurveda medicini upotrebljava se duže od tri hiljade godina. Čaj spravljen od ovog egzotičnog korena upotrebljava se kao prirodni lek za upale, migrenu, probleme s varenjem, mučninu i mnoge druge zdravstvene tegobe, piše Lepa i Srećna

Kinezi mu dodaju smeđi šećer, a Korejci med. Kombinuje se i s limunovim i pomorandžinim sokom, ali i s listićima nane. Osim za pripremu čaja, koren ove super biljke na Istoku se redovno upotrebljava kao začin za mnoga jela, dok je na Zapadu omiljen dodatak poslasticama.  

Jača imunitet

Čaj od korena đumbira bogat je vitaminima B6 i C, zatim kalijumom, magnezijumom i cinkom, a sadrži i više vrsta esencijalnih ulja. Kao bogat izvor antioksidanata, napitak od korena đumbira blagotvoran je za povećanje otpornost organizma jer štiti od raznih infekcija. Naročito je koristan kada nastupi sezona prehlada i gripa. Svakodnevno ispijanje toplog čaja od đumbira, uz dodatak limuna i meda, obezbeđuje dobru zaštitu organizma od virusa i bakterija. A ako ste se već prehladili, pomoći će vam protiv kašlja, kijavice i zapušenog nosa, čisteći disajne puteve i šireći kapacitet pluća. 

PROČITAJTE JOŠOve TRIKOVE sve domaćice treba da znaju: evo kako se pravilno ČUVA isečena LUBENICA

Ublažava stomačne tegobe

Esencijalna ulja koja sadrži čaju od đumbira neutralizuju želudačnu kiselinu, opuštaju mišiće abdomena i pospešuju varenje. Čaj uspešno otklanja mučninu, pomaže i u slučaju prejedanja jer ublažava grčeve i bolove, a takođe i kod nadimanja, podrigivanja i gasova. 

Poboljšava cirkulaciju

Zahvaljujući sadržaju aminokiselina i minerala, čaj od ove čudesne biljke ima svojstvo proređivanja krvi, čime se olakšava cirkulacija i povećava dostupnost vitalnim organima. To đumbirov koren čini dragocenim sredstvom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. 

Stručnjaci tvrde da i samo jedna šolja ovog čaja dnevno značajno umanjuje rizik od šloga, budući da je biljka vrlo delotvorna u razgradnji masnih naslaga u krvnim sudovima.  

Kliknite OVDE da pročitate koja su još blagotvorna dejstva đumbira na naš organizam!

PageBreak

Povećava plodnost

Smatra se da đumbir poseduje i svojstva afrodizijaka. Njegovo stalno konzumiranje može povećati potenciju i kvalitet semene tečnosti. Naučna istraživanja su potvrdila da su muškarci koji su neko veme svakodnevno pili po šolju čaja od đumbira, povećali koncentraciju spermatozoida u semenoj tečnosti u odnosu na prethodni period. Postoje mišljenja i da pomaže kod erektilne disfunkcije. 

PROČITAJTE JOŠ: PROBAJTE UKISELJEN ĐUMBIR: Tegla ovako spremljenog đumbira je PREPUNA vitamina (RECEPT)

Deluje antistresno

Zahvaljujući specifičnoj, intenzivnoj aromi koja okrepljuje i osvežava, ovaj čaj trenutno opušta i popravlja raspoloženje. Pomaže i protiv anksioznosti, koja je naročito česta kod astmatičara. Njegov ljutkast ukus podiže odbrambene snage organizma protiv zimske depresije, prouzrokovane skraćenjem dana i manjkom dnevne svetlosti.

Kada je potreban oprez?

1. Kao što je to slučaj s većinom superzdravih namirnica, tako se i kod đumbira ne savetuje prekomerno konzumiranje zato što razređuje krv. 

2. Preporučena dnevna doza je dva grama đumbira po kiligramu telesne težine ili jedna-dve šolje čaja dnevno. 

3. Ne savetuje se onima koji već piju lekove za razređivanje krvi, kao ni dijabetičarima, jer može spustiti nivo šećera odnosno dovesti do hipoglikemije. Može da prouzrokuje i nesanicu, pa ga ne treba piti neposredno pre spavanja. Ne treba da ga piju ni oni koji pate od kamena u žučnoj kesi, a ne savetuje se ni trudnicama.

Izvor: Lepa i Srećna