Kako smršati, a ne ugroziti zdravlje. Evo nekoliko saveta stručnjaka. Stručnjaci su kategorični u tome da čovek celog života mora da se pridržava jednog zlatnog pravila: između obroka mora proći minimalno tri-četiri sata, a ukoliko smo u fazi mršavljenja, onda pet. Naime, svaki put kada jedemo, skače nivo insulina i masti počniju da se skladište. Nakon jednog sata nivo insulina počinje da se normalizuje, ali njegovi efekti traju još tri sata. Tek posle tog vremena, prestaje skladištenje, a ćelija se priprema za oslobađanje masti. Ako za to vreme stavimo bilo šta u usta osim vode, svi procesi počinju ispočetka, to jest insulin opet skače i masti se skladište. I što češće jedemo, češće se vraćamo na početak, a da svi procesi, od stvaranja do oslobađanja masti, nisu završeni. Enzim koji razlaže masnoću nije aktivan dok insulin postoji u krvi. Ne postoji teorijska mogućnost da izgubimo i miligram masti sve dok je hormon insulin aktivan. Dakle, zabranimo sebi da tri-pet sati posle obroka uzmemo bilo šta od hrane, čak ni zrno kikirikija, ništa osim vode, kafe ili čaja bez šećera.

PROČITAJTE JOŠ: ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM: Evo kako da uz pomoć cimeta brzo smršate

Dijeta bez gladovanja

Najčešća zabluda u vezi s mršavljenjem jeste da je neophodno gladovanje. Naprotiv, gladovanjem se remete metabolički proces u organizmu i hormonska ravnoteža. Dakle, jedite raznovrsno, više puta po malo, u pravilnim razmacima. Klonite se šećera više nego masti. Uvek doručkujte. Započnite dan s proteinima, dobrim mastima i ugljenim hidratima, na primer, jaja, uz parče integralnog hleba, ili ovsena kaša s dodatkom voća.

Bez specijalnih dijeta

Naglo mršavljenje može izazvati ozbiljna oboljenja. Telo nema vremena da se prilagodi takvoj promeni i reaguje panično. Naučnici smatraju da je optimalni tempo mršavljenja gubitak 4-5 kilograma mesečno, čime se  organizam postepeno navikava na nov režim ishrane, pa se tako mogu očekivati dugoročni rezultati. Nikako ne treba pribegavati specijalnim dijetama koje ograničavaju unos određenih namirnica. Jedina prihvatljiva dijeta je balansirana, koja uključuje raznovrsne namirnice, ali u smanjenoj količini. Nije neophodno ni brojati kalorije, što je prevaziđena metoda. Više kilograma dodajemo jedući posne, niskokalorične kolače uz kapučino, na primer, nego kajganu uz šolju čaja. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

PageBreak

Redovna fizička aktivnost

Za postizanje optimalne težine potrebna je korenita promena svakodnevnih navika u ishrani, ali i redovna fizička aktivnost. Međutim, i nju treba uvoditi postepeno. Počnite sa svakodnevnim šetnjama od najmanje pola sata, pa ćete sami osetiti kada ste spremni za veće napore i redovne treninge. Možete kombinovati brzi hod ili lagano trčanje s jogom ili pilatesom. Koji je najbrži način da smršamo a da ostanemo zdravi, pitali smo Milku Raičević, nutricionistu i stručnog urednika magazina Smršaj zdravo.  ‒ Za naglo mršavljenje nema opravdanja‒ kategorična je naša sagovornica. ‒ Ipak, ono nije toliko opasno ako treba da izgubimo svega 3-5 kilograma. Međutim, ako često primenjujemo drastične dijete i naglo gubimo na težini, ugrozićemo zdravlje. Najopasnije dijete su one bazirane na jednoličnoj ishrani. Razmak između obroka mora biti 4-5 sati, obavezno treba jesti za stolom, žvakati lagano, piti 8-10 čaša vode dnevno. Kada dobijemo signal da smo gladni, a još nije vreme za obrok, treba popiti čašu vode. 

PROČITAJTE JOŠ: AKO OVAKO DORUČKUJETE, BRZO ĆETE SKINUTI 13 KILOGRAMA: probajte ovaj super trik za lako mršavljenje

Milka predlaže i post dva puta nedeljno, uz dosta grilovanog povrća ili variva, kao i svakodnevnu šetnju od jednogsata. Njena preporuka je i povremena detoksikacija organizma čajevima ili lanenim brašnom i kefirom. Dijeta s kupus-čorbom daje dobre rezultate, ali samo ako se drži 7-15 dana. 

Pitali smo našeg nutricionistu i do koje vrednosti indeksa telesne mase možemo sami pokušati da se rešimo kilograma. Drugim rečima, kada je neophodno zatražiti stručnu pomoć?– Kad god postoji dilema, treba se javiti lekaru ili nutricionisti. Naročito ako se kilogrami vraćaju i posle režimske ishrane. Ako vam je obim struka veći od 80 cm (za žene) odnosno 90 cm (za muškarce), vreme je da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje – upozorava naša sagovornica koja je i osnivač Udruženja za borbu protiv gojaznosti (Fejsbuk: svi na vagu).

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa i Srećna