Kada treba pripremiti prazničnu trpezu ili bilo koji svečaniji ručak, domaćice uvek brinu šta da ponude gostima koji boluju od dijabetesa. Isto važi i za one koji pate od insulinske rezistencije. Međutim, nutricionistkinja Branka Mirković daje jednostavna uputstva za ovakve situacije.

Jelovnik dijabetičara zavisi od tipa dijabetesa, ali odgovara i onima koji imaju preddijabetno stanje odnosno insulinsku rezistenciju. Zna se da ne treba da jedu slatkiše, kolače i razne druge poslastice. Medjutim obratite pažnju i ugljeni hidrati a to znači hleb, proja, pite isto tako treba da se izbegavaju ili smanje na minimum.

Nema opravdanja tipa "jednom je Nova godina" pa posle… Zato što će posle jedne Nove godine doći i druga, pa slave, pa rođendani... Zato se savetuje da pripremite goveđu ili pileću čorbu sa limunom ali bez testenine, knedli, krompira i šargarepe. To znači da možete da je skuvajte na uobičajen način, ali izbacite zelen koju ste kuvali i samo na kraju dodajte jako tanko i malo sečene šargarepe da prokuva i par "cvetića" karfiola i brokolija. Začinite pavlakom i limunom.

Sarmu napravite blagu, i to od ispranog kupusa, sa junetinom ili teletinom i bez pirinča i soje samo dodajte malo mlevenih oraha da se sjedini.

Pečenje može biti od komada junetine, teletine, ćurećih ili pilećih grudi. Obarite na pari ili izgrilujte razno povrće kao prilog pečenju.

Slatkiš može biti pečena bundeva, pečena jabuka ili pire od jabuke sa cimetom.

Izvor. E klinika