Demencija je oboljenje koje prati gubitak pamćenja, kao i drugih intelektualnih i mentalnih sposobnosti, a teško pada i obolelima i njihovoj porodici, piše Lepa & srećna.

Demenciju uzrokuju bolesti nervnog sistema, povrede glave, moždani i srčani udar, ali i nepovoljna ishrana i nedostatak vitamina. Stručnjaci ističu da se adekvatnom ishranom može smanjiti rizik od demencije, a preporučuje se da često jedete sledeće namirnice: zeleno povrće, kupusnjače, mahunarke, celo zrno pšenice, bobičasto voće, trešnje, višnje, bundevu, šargarepu, rotkvu, paradajz, šparglu i tikve.

Takođe, preporučuje se da u jelovnik unesete hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama (mleko, riba, orašasti plodovi), seme bundeve i suncokreta, cimet, kurkumu i žalfiju. Kako biste smanjili rizik od demencijeb važno je da izbegavate namirnice koje u sebi sadrže hemikalije, smanjite stres, izbegavate alkohol i počnete da vežbate. Zapamtite, naš život u mladosti kreira zdravlje u starosti!

PROČITAJTE JOŠ:

AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO DODAJTE U VEČERU

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA

KAKO DA SPREČITE RAK GRLIĆA MATERICE

AKO VIDITE OVO NA TESTISIMA, HITNO IDITE KOD LEKARA: ove promene ukazuju da se u telu razvija bolest

Muškarci se često žale na pojavu belih fleka na testisima, a one mogu da ukazuju na bezazlene promene, ali i na opaku bolest, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da bele fleke na testisima mogu biti obične akne, odnosno bubuljice, a može ih uzrokovati i zarasla dlaka ili upala korena dlake (folikulitis). Međutim, ova promena može da ukazuje na brojne polno prenosive bolesti, kao što su kondilomi, herpes ili sifilis. Takođe, javlja se i problem uvećanih lojnih žlezda koji se ispoljava u vidu sitnih žutih izraslina na testisima, nalik na bubuljice.

Ako primetite bilo kakve promene na testisima, treba odmah da posetite lekara, naročito ako osećate sledeće simptome: osip, velika količina sperme, bol, otok, bol tokom mokrenja i bol u genitalijama posle seksualnog odnosa. Kao najbolji vid prevencije, stručnjaci ističu da izbegavate veš koji vas steže, vodite račna o higijeni, izbegavajte dugo izlaganje jakom suncu i vrućini i obavezno se tuširajte odmah nakon završenih sportskih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA JE VAŠA JETRA MASNA

AKO POJEDETE ŠAKU OVOG VOĆA, SALO ĆE POČETI DA SE TOPI

KAKO DA SE REŠITE GASOVA I NADUTOSTI BEZ LEKOVA